Ministar javne administracije u Vladi Kosova Mahir Jagcilar izjavio je da postoji mogućnost da žitelji sjevera Kosova, nastanjenog uglavnom Srbima, uopšte ne budu registrovani kao stanovnici Kosova ukoliko popis stanovništva u tom dijelu Kosova ne bude organizovan do juna.

On je naveo da su kosovske institucije završile sve pripreme da se popis održi i na sejveru i da se, po njegovim riječima, ukoliko popis ne bude održan najkasnije do juna tamošnji živalj dovodi u situaciju da ne bude uopšte registrovan kao stanovnici Kosova.

"Sve je spremno da počne proces popisa stanovništva i mi se nadamo da će to početi ovog mjeseca ili najkasnije sljedećeg. Ukoliko popis ne bude počeo u ovom roku, onda više nema smisla čekati, jer je predviđeno da preliminarni rezultati budu objavljeni u junu'', kazao je Jagcilar listu "Koha ditore".

On je dodao da kosovska vlada čeka odobrenje Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS) i zvaničnika Evropske komisije u Prištini o održavanju popisa stanovništva na sjeveru Kosova.

"U pregovorima smo sa UNOPS-om i sa Evropskom komisijom i od njih čekamo da nam kažu da li možemo da realizujemo popis u tom dijelu. Odgovor ćemo, po svemu sudeći, dobiti sljedeće nedjelje", rekao je Jagcilar.

"Koha ditore" prenosi izjavu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo Vlade Srbije Olivera Ivanovića da će vlasti u Beogradu u oktobru obaviti popis stanovništva u Srbiji, uključujući i Kosovo.

"Pošto mi Kosovo smatramo dijelom Srbije, popis je predviđen da bude održan u dijelovima gdje živi srpska zajednica, ali dobro došli su i ostali građani Kosova koji žele da budu registrovani'', rekao je Ivanović.

Institucije Kosova su prošlog mjeseca obavile popis stanovništva bez sjevernog dela u kojem većinsko stanovništvo čine Srbi. U ostalim sredinama na Kosovu nastanjenim Srbima odaziv na popis bio je zadovoljavajući.