Potpredsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić izjavio je danas da vlada ne bi trebalo da i dalje ubjeđuje građane kako nije priznala nezavisno Kosovo jer je razgovorima srpske i prištinske delegacije to i definitivno učinjeno.

"Glavni predstavnik Srbije u tim razgovorima posjetio je Prištinu u zvaničnom svojstvu predstavnika države Srbije u državi Kosovo i to konačno potvrdio sedeći za stolom pod zastavom Kosova i pod zastavom Srbije", kazao je Samardžić.

On je odlazak srpske delegacije u Prištinu na nastavak dijaloga započetog 8. marta ove godine u Briselu ocjenio kao "još jedan čin u priznavanju Kosova kao nezavisne države".

"Kao što je američki učesnik u tim razgovorima Thomas Countryman rekao, to su razgovori predstavnika dvije države. Naši su se predstavnici upirali da dokažu da to nije tako i da je riječ samo o tehničkim pitanjima", kazao je Samardžić.

On je ocjenio da se taj proces nalazi na "stranputici bez povratka" i da se njom krenulo od usvajanja rezolucije Generalne skupštine UN o početku razgovora Beograda i Prištine o životnim pitanjima građana Kosova.