To je rezultat današnjih razgovora u Banjaluci sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, jer su po njegovim riječima za sada otklonjeni razlozi za njegovo održavanje.

Ashtonova je rekla da je EU spremna da pomogne vlastima u BiH da reformišu pravosuđe i da joj je drago da je od Dodika čula da su otklonjene prijetnje referendumom.

Ona je najavila da će komesar za proširenje EU Stefan File uskoro doći u Banjaluku gde će započeti razgovore o reformi pravosuđa u BiH.

Dodik je danas izjavio da RS želi da da šansu dijalogu sa Evropskom unijom (EU) o otklanjanju nedostataka u pravosuđu BiH, zbog čega za sada referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije neophodan.

"Zaključci Narodne skupštine predstavljaju politički stav parlamenta, a u svijetlu ovog dogovora o strukturalnom dijalogu, biće ponovo sagledani. Na osnovu ove ponude EU, ja ću zatražiti od Narodne skupštine RS da predložim odluku koja će adekvatno odslikati novonastalu situaciju. Vjerujem da mogu dobiti podršku naše Skupštine", kazao je Dodik novinarima poslije sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.
 
Ashtonova je rekla je da će pretnja referendumom biti uklonjena do daljih zaključaka, jer angažovanje EU ne može biti uslovno.
 
"Predsjedniče, vi i ja se slažemo da je najbolji put napred konstruktivan dijalog i ja se radujem i iščekujem taj dijalog ubuduće", kazala je Ashtonova na konferenciji za novinare.