Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hoxhaj pozvao je sve strane da dostave dokaze tužiocima EULEX-a, kako bi ta misija ispitala optužbe koje je u svom izvještaju o trgovini ljudskim organima iznio izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty.

Kosovo podržava EULEX misiju i vidi je kao svog partnera, rekao je Hoxhaj u obraćanju Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Vlada Kosova smatra da EULEX može da istraži navode iz izvještaja Dicka Martyja i naglasio da ta misija ima resurse i kapacitete da donese promjene na Kosovu, uspostavi vladavinu prava, obezbjedi efikasnu borbu protiv korupcije i ispita optužbe iznijete u Martyjevom izvještaju”.

Hoxhaj je članicama SB UN prenio da Srbija nastavlja da opstruira učešće Kosova u Sporazumu o slobodnoj trgovini u regionu (CEFTA).

“Srbija nastavlja da blokira naše proizvođače da prodaju svoju robu Srbiji, iako smo predlagali različita rješenja za to pitanje”, rekao je Hoxhaj.

On je istakao da je nezavisnost Kosova u protekle tri godine donijela mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

Prema njegovim riječima, Kosovo je u proteklih nekoliko mjeseci prošlo kroz izborni proces, formiranje vlade i ustavnu krizu, koja je završena izborom nestranačke ličnosti, Atife Jahjage, za predsjednicu države. Poslije izbora, istakao je Hoxhaj, formirana je dinamična, multietnička vlada.

Prvi put u historiji Kosova, zamjenik premijera i tri ministra su iz srpske zajednice, rekao je Hoxhaj i istakao da je zadovoljan što je više Srba učestvovalo na ovim izborima, nego onima u organizaciji Srbije u nekim dijelovima Kosova.

Hoxhaj je upozorio da u nekim dijelovima zemlje paralelne srpske institucije nastavljaju nelegalno da djeluju.

Vlada Kosova je, podsjetio je on, imenovala Editu Tahiri za šefa pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom.

Dijalog je dobra prilika da iza sebe ostavimo prošlost i okrenemo se budućnosti, u kojoj će Kosovo i Srbija, kao jednake i nezavisne države, biti dio Evropske unije, naglasio je Hoxhaj.

Hoxhaj je rekao da Kosovo želi kreativna rješenja za probleme kao što su sloboda kretanja, dokumenta i priznanje Kosova kao jedinstvenog pravnog prostora.