Porodice Geci, Imeri, Dajaku, Behrami i Kastrati iz Drenice su putem saopštenja zatražile od Azema Syle da se preda organima pravde, nekoliko sati nakon što je priznao da je dao naredbu da se ubije Gani Geci.

"Tražimo od EULEX-a i međunarodne zajednice da se objelodane ubistava naših sinova jer mi kao porodice ćemo tražiti neprekidno počinioce ubistava naših sinova. Nama porodicama, nakon što su nam ubili sinove, dato nam je saučešće od strane individua kriminalnih struktura kako bi nas etiketirali kao "izdajnicima" i "kriminalcima".

Ali posao koji nisu odradili kako istražni i sudski organi, tako i policija moramo sami uraditi. Naše neprekidne istrage ko bi mogli biti ubice naših sinova, dovele su nas do Azema Syle i njegovih drugova. Naše sumnje se poklapaju sa posljednjom izjavom gore imenovanog da je izdao naredbu za ubistvo Gani Gecija", stoji u saopštenju proslijeđeno medijima.

Tu se traži od Syle da se preda, i od EULEX-a da preduzme mjere, jer u suprotnom će djelovati po Kanonu Leka Dukagjinija, kako bi se osvetili.

"Znaš li ti o Azem Syliqi da smo mi Albanci. Mi ćemo s tobom i drugačije razgovarati! tebi o Azem Syliqi ćemo objesti Kanon oko vrata i sve one tvoje akcije koje si uradio sa svojim argatima od sinoć vise na tvom "ekseru". Možda ti Azem Syliqi možeš pobjeći od pravde ali Kanon će te slijediti, tvoju djecu, tvoje unuke i praunuke! Azeme podsjećamo te da li si čuo da kod Albanaca nije nikada ostalo da se ne osvete! Donio si nam mnogo boli, mnogo suza, mnogo patnje, o Azem Syliqi! Ostavio si naše majke sa rukama na grudima, dvije mlade ostavio same, Besimu je ostalo samo nedjelju dana prije ženidbe, Bekimu su ostala siročadi dvije djevojčice koje su ostale u starateljstvu Bekimove majke. Mi smo uvijek znali ko si ti.", stoji dalje u staopštenju, sa upozorenjem da ukoliko se na preduzmu potrebne mjere biće prisiljeni da se vrate 600 godina unazad.

/indeksonline/
{jcomments on}