Biometrijske putne isprave sa srpskim grbom, Albanci sa Kosova i juga Srbije u Niškoj Banji, Merošini i drugim mjestima plaćali i do 5.000 eura.

Sve što se posljednjih dana događa u vezi s načinom na koji su, i s uslovima pod kojim su Albanci i Romi sa juga Srbije i sa Kosova, dolazili do putnih isprava, više nije nikakva tajna.

Počelo je prije nekoliko godina hapšenjem činovnika u službama za građanska stanja u Nišu i Niškoj Banji, koji su za eure izdavali izvode iz knjiga rođenih i potvrde o državljanstvu. Dokumenta su dobijali, ali za mnogo veće sume, čak i pojedinci kojih nije bilo u matičnim dokumentima.

Uslijedila su, poznato je, hapšenja i policijskih službenika u Merošini kod Niša septembra prošle godine, kada je slobode lišeno četvoro njih. Toj četvorica pripadnika MUP-a sada se sudi u Prokuplju. Oni su osumnjičeni da su na „originalan” način obezbjeđivali pasoše za Albance sa Kosova: prijavljivali su ih sa mjestom boravka u merošinskim selima, čak i višečlane porodice. Omogućavali su im da kao stanovnici sa stalnim boravkom u selima Dobriča dobiju matična dokumenta sa kojima su ostvarivali pravo na biometrijske pasoše. Sumnja se da su za prijavljivanje boravka u selima merošinske opštine matična dokumenta i pasoše Albanci sa Kosova plaćali i po četiri do pet hiljada eura po čovjeku!?

Na kraju, nedavno su uslijedila hapšenja aktuelnih i bivših načelnika i policijskih službenika u cijeloj Srbiji. Među 24 zatvorena i osumnjičena za mahinacije najviše je iz Niške Banje, gdje je sjedište Policijske uprave Priština, njih petnaest. Osim jednoga iz Niša, svi ostali nekada su živeli na Kosovu. I otuda su došli, kada je prije 12 godina prištinski SUP preseljen u Nišku Banju. Sumnja se da su u uigranoj varijanti dobro unovčavali svoj položaj i poziciju na šalteru i da je cio sistem – vađenje izvoda iz knjiga rođenih, potvrda o srpskom državljanstvu i dobijanje pasoša – koštao pojedinačno kao i u Merošini. Ponekada, ako je bilo „hitno” i mnogo više.

Počelo prije tri godine

Mediji su još sredinom 2008. godine, u vrijeme izdavanja „plavih” srpskih pasoša, pisali da je čak 200.000 Albanaca sa Kosova boravilo tokom prethodne i te godine u Nišu. Lako su, uz mito, dobijali matična dokumenta i ostvarivali pravo na pasoše.

Tada su novinari bili optuživani za neistinu, a nedugo potom ipak su uslijedila prva hapšenja. Podsjećamo, osim tih oko 200.000 Albanaca, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti, koji su u Nišu „ostvarivali” pravo na pasoše, u tom periodu, od 2007. do kraja sredine 2009. godine na desetine hiljada stanovnika Kosovo na isti i sličan način dobijale su matična dokumenta i pasoše u Kraljevu, Vranju, Leskovcu, Kragujevcu i drugim gradovima u Srbiji.

/politika/