Prema nedavno objavljenom izvještaju pod naslovom „Sloboda štampe 2011.“ koji je objavila američka organizacija Fredoom House, Kosovo je na 104. mjestu od ukupno 196 zemalja kada je riječ o slobodi štampe, pa tako spada u „djelimično slobodne zemlje“.

Anketa Asocijacije profesionalnih novinara Kosova sprovedena 3. maja ukazuje na činjenicu da su vlasti Kosova jedan od najvećih kršilaca medijskih sloboda u zemlji.

Od ukupno 101 novinara koji su učestvovali u anketi, 47 ih je opisalo medijske slobode kao „loše“, 13 kao „veoma loše“ i 38 kao „dobre.“ Samo troje novinara reklo je da su medijske slobode „veoma dobre“.

„Nepostojanje vladavine prava i funkcionalnog pravosudnog sistema obeshrabruje novinare da izvještavaju o visokorizičnim temama“, kaže za SETimes predsjednik udruženja novinara Ali Ahmeti.
 
„Kosovo se opisuje kao tranzitno područje za drogu, a zatim se desi da pedeset kilograma droge biva ukradeno iz policijske prostorije u kojoj se čuvaju konfiskovani dokazi“, kaže Ahmeti. „Zbog ucjena, prijetnji i drugih oblika pritiska novinari se ne udubljuju u taj problem“, dodao je on.

On podvlači da policija prima prijave o prijetnjama novinarima, ali kaže da „oni koji prijete novinarima nikada ne bivaju kažnjeni. Čak u jednom slučaju kada je jednoj novinarki upućena ozbiljna prijetnja i osoba koja je prijetila bila kažnjena, kazna je bila tek 350 eura, što je svojevrsna ironija s obzirom na prirodu slučaja“.

Edward P. Joseph, vršilac dužnosti misije OSCE-a na Kosovu, kaže da je OSCE „duboko zabrinut zbog navodnih pokušaja“ da se utiče na uređivačku politiku medija generalno, a posebno javnog servisa.

Vlada odbacuje optužbe i kaže da je izvještaj Fredoom House nepotpun. Državni zvaničnici optužili su neke novinare da zloupotrebljavaju slobodu govora neosnovano napadajući vladu i vodeći kampanju protiv nje.

Potpredsjednik vlade Hajredin Kuçi za SETimes kaže da vlasti nisu savršene, ali da su garant medijskih sloboda, a ne njihov kršilac. On kaže da je njegova vlada pokazala volju da garantuje medijske slobode.