Iako izolirano, Kosovo i ove godine obeležava 9. maj – Dan Evrope. Tokom ovog, neradnog, dana u glavnom gradu održane su brojne manifestacije, ali većina građana veruje da Kosovo nema razloga da slavi ovaj dan.

"Mi smo kao narod koji je najviše diskriminisan. Šta nudi Evropa nama? Diskriminuje nas na nacionalnoj i verskoj bazi. Drugi mogu da slave ovaj dan ali mi ne. Čini mi se da ga slavimo iz dosade.“

"Nemamo nikakav razlog da slavimo dan Evrope. Mi smo najizolovanije mesto na Balkanu, u poređenju sa Srbijom, Makedonijom i ostalim zemljama. Mi jesmo u Evropi, ali smo veoma daleko od EU.“

Iako se često ponavljaju izjave o evropskoj budućnosti Kosova, ono ostaje jedino mesto u regionu bez ugovornih odnosa sa Evropskom unijom, bez trgovinskih povlastica i sa stanovništvom koje još uvek mora da čeka u redovima za vize.

Ministrica evropskih integracija Vlora Çitaku u intervjuu za RSE navodi da proces integracija Kosova u EU je i politički i tehnički proces, ali da bez političke volje EU, nije moguće otpočeti ni tehničke procese.

"Kosovo je ispunilo sve tehničke zahteve kako bi se otpočelo sa dijalogom o liberalizaciji viza i kako bi se postigao trgovinski sporazum. Ali, zbog političkog konteksta, Kosovo još uvek nije dobilo vodič za viznu liberalizaciju...Treba da nam je jasno da evropske integracije nisu samo izazov za nas već i za samo EU, uzimajući u obzir politički kontekst – odnosno činjenicu da pet države EU još uvek nisu priznale Republiku Kosova, a znamo da se svaki sporazum treba usvojiti u Parlamentu od strane 27 zemalja, što predstavlja izazov i za same evropske strukture“, kaže ona.

Analitičarka Inicijative za evropsku stabilnost u Briselu Alexandra Stiglmayer navodi za RSE da je diskriminirajuće što je Kosovo isključeno iz procesa vizne liberalizacije, dok je svim ostlaim zemljama u regionu sada već omogućeno putovanje bez viza.

"Proces vizne liberalizacije imao bi mnoge prednosti. To bi značilo slobodno kretanje za Kosovare, ali bi pomoglo i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kosovska vlada bi imala zajedničku agendu sa evropskom misijom za vladavinu prava na Kosovu, i tako bi se poboljšale mnoge stvari koje ugrožavaju bezbednost EU“, kaže Stiglmayer.

Fokus na refome

Ona takođe dodaje da je važno za Kosovo da poboljša reintegraciju povratnika iz zemalja Evrope na Kosovu, i da radi više na smanjenu broja kosovskih azilanata, što je i glavni razlog zašto EU još nije počela proces liberalizacije viza. Ali, po njoj, to predstavlja samo kratkovidno razmišljanje.

"Proces vizne liberalizacije ne znači da će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju sutra, već je za to potrebno nekoliko godina. Onda bi broj azilanata možda i opao, zato što bi se uslovi na Kosovu poboljšali. Ono što tražimo jeste da se barem počne sa procesom, da se Kosovu da mogućnost da ispuni potrebne uslove i da smanji broj azilanata, a onda možemo ići dalje“, kaže ona.

Sa druge strane, Evropska unija među svojim uspesima smatra posredovanje dijaloga o tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda, saznaje se iz izjave visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

"Borimo se protiv piraterije u Somaliji, i pomažemo izgradnju Haitija nakon razornog zemljotresa. Posredujemo između Srbije i Kosova za trajan mir na Balkanu“, kazala je Ashtonova u svom obraćanju povodom Dana Evrope.

Ali, poznavaoci evropskih integracija skeptični su u vezi dijaloga Prištine i Beograda, koji se u EU vidi kao dobra mogućnost za rešavanje tehničkih problema, navodeći da od ovog procesa Kosovo dobija veoma malo.

Ekspert Shenoll Muharremi kaže da bi EU međutim trebala da se fokusira na reforme koje bi olakšale Kosovu evropske integracije.

"Veoma je loše što Evropska unija koristi Kosovo kako bi unapredila Srbiju u njenom procesu evropskih integracija. Samo imenovanje prevremenog evropskog predstavnika na Kosovu, gospodina Gentilinija, govori da je glavni fokus EU na Kosovu dijalog. Mi želimo da se EU fokusira na reforme koje Kosovo treba da primeni kako bi dalje napredovalo“, kaže on.

Radio Slobodna Evropa