EULEX pokušava da kriminalizuje borbu UÇK-a. Ovo je bila konstatacija koja je došla od strane Organizacije Veterana rata UÇK-a. Poziv predstavnika ove organizacije o nepriznavanju EULEX-a, dužnosnici ove misije nisu željeli da komentarišu.

Glasnogovrnik Misije EU, James Nicholls, izbjegavajući odgovor na direktno pitanje, rekavši da EULEX radi svoj posao.

“EULEX nastavlja da vrši svoju misiju na Kosovu. Nastavljamo sa tesnom saradnjom sa lokalnim vlastima. Ova misija pomaže u sprovedbi vladavine zakona, borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. EULEX ima potporu svih zemalja članica EU i pozvan je od strane institucija Kosova kako bi izgradili državu gdje vlada red i zakon", rekao je Nicholls za Radio Dukagjini.

Nije želeo da doda ništa od ovoga kada je bio upitan kakvog bi uticaja imala izjava Organizacije veterana rata na posao misije.

“Nemam dodatnog komentara vezano za ovo", izjavio je Nicholls.

Predsjednik Organizacije veterana rata, Muharrem Xhemajli rekao je da ih je selektivno sudstvo natjeralo da upute poziv svim veteranima rata da ne priznaju autoritet EULEX-a na Kosovu, da ne odogovaraju na njihove pozive, da ne daju nikakve izjave pred organima ove misije ni pod kakvim okolnostima, i u slučaju ukoliko budu uhapšeni za takozvane ratne zločine.