Bez obzira što je na pragu privatizacije, menadžment Pošte i Telekoma Kosova (PTK) je kupio kuću od 420 metara kvadratnih u gradiću Štrpcu, opštini nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom. Kuću u Štrpcu je PTK kupio od Dragane Mrđinac za 348 hiljada eura, gdje metar kvadratni košta 828 eura, što je skuplje od cijene kvadratnog metra jednog objekta u Prištini.

Glasnogovornik PTK, Menduh Abazi, rekao je da je PTK kupio objekat u Štrpcu iz razloga što bi željeli proširiti svoju mrežu i prisustvo u djelovim gdje odsada nisu bili prisutni.

Prema njegovim riječima, kupovina kuće u Štrpcu omogućiće građanima srpske nacionalnosti da koriste i lakše upotrebljavaju proizvode PTK. On je izjavio da je ova kuća kupljena odlukom akcionara, gdje će prema njemu ovaj objekat biti vlasništvo Pošte Kosova, dijela PTK koji se ne može privatizovati, već će biti državno vlasništvo.

Abazi je izjavio da će se ovaj objekat koristiti kasnije od strane novog vlasnika PRK poslije privatizacije.

"Objekat je ustvari kupovina koja će služiti Pošti Kosova i poslije privatizacije PTK, i da se njegova kupovina nimalo ne povezuje sa ovim procesom, jer se zna da će svi objekti PTK poslije privatizacije biti vlasništvo Pošte Kosova i isti se mogu dati na korišćenje pod kirijom novim vlasnicima", rekao je on.

S druge strane predstavnici opozicionih partija u zemlji kupovinu objekta na pragu privatizacije vide kao sumnjivu rabotu menadžmenta PTK-a.

haki Shatri, bivši ministar Ekonomije i Finansija iz redova Alijanse za budućnost Kosova, kaže da postoji i da je na snazi odluka Vlade koja koja zabranjuje PTK-u da prodaje dio svoje imovine, ili da kupuje neku novu imovinu.

"Neznam u kakvom je obliku PTK kupila ovaj objekat, ali ovo pokazuje da je kupovina sumnjiva, jer se desila na pragu privatizacije PTK", rekao je on.

I Myzejene Selmani, iz redova partije na vlasti - Alijanse Novo Kosovo (AKR), rekla je da je kupovina objekta u ovom momentu nešto nelogično, kada se zna da je PTK na pragu privatizacije.

Prema njenim riječima, Pošta i Telekom Kosova se prodaju kako bi se pokrio državni deficit, dok sa druge strane menadžment PTK troši gotov novac kako bi kupovao objekat.

“Neznam kome je godila ova računica da se kupuje objekat po ovolikoj astronomskoj cijeni. Sa 828 eura po metru kvadratnom mogao se kupiti stan u centru Prištine", rekla je ona.

I ekonomski stručnjaci u zemlji odluku PTK o kupovini objekta u Štrpcu ocjenjuju kritički.

Nagip Skënderi, dobar poznavalac ekonomskih prilika na Kosovu rekao je da je i praktično počela privatizacija PTK i da menadžment nema potrebe trošiti nijedan euro.

"Zašto PTK troši novac kada se zna da će do kraja godine ovo preći u ruke privatne kompanije. Ali, ovo je posljednji trenutak kako bi se učinile neke malverzacije sa državnim parama, jer im se druge mogućnosti neće više pružiti", kazao je on.

PTK ne poštuje odluku Vlade

Myzejene Selmani, bivša predsjednica Komisije za Ekonomiju iz redova Alijanse novo Kosovo, rekla je da je od strane prošle Vlade postojala odluka koja zabranjuje PTK-u bilo kakvu investiciju do privatizacije.

"Ja neznam da li je ova u skladu sa paketom privatizacije PTK ili po želji nekoga iz PTK", rekla je ona.
{jcomments on}