Na kraju se čaša prelila. Domaće institucije sigurnosti su podjeljenog mišljenja. Od treće sedmice ovog mjeseca očekuje se da se preduzmu ozbiljnije akcije povratka reda i zakona na sjeveru Kosova.

Potvrda ovoga dolazi od Reshata Maliqija, šefa Policije Kosova. Prema njegovim riječima, poslije četvrtka "se očekuje" početak akcije u ovom djelu zemlje.

"Ubrzo će se znati. Putujem za Veliku Britaniju i vraćam se u četvrtak a poslije četvrtka, biće nečega", rekao je Maliqi, za Express.

Na ovaj način je generalni direktor Policije odgovorio na pitanje vezano za njihove i pokušaje Ministarstva Unutrašnjih poslova, s jedne strane i EULEX-a, s druge strane, o dogovoru i pristanku kako bi počeli operacije u borbi protiv kriminala, povratku reda i zakona na sjeveru Kosova.

Ustvari, početku operacije u borbe protiv kriminala gore, prethodila je unutarnje osvježenje Policije Kosova. Tu su se desile promjene u hijerarhiji zapovijedanja koja se bavi ovom problematikom. Očekuje se da će se ove promjene završiti u toku nekoliko dana, prije nego tamo počne akcija protiv nekoliko tačaka organiziranog kriminala. Izvori Expressa ukazuju da ove akcije nisu zamišljene kao spektakularne, već da budu praktične. Ovo zbog činjenice da domaći dužnosnici sigurnosti nežele da se povratak zakona pogrešno interpretira ili da se vidi kao policijska represija.

U više od dvije godine čekanja Europske misije za vladavine prava (EULEX), Sjever ostaje crna rupa zla u zemlji. U tom području se dešavaju sve ilegalne trgovine kao krijumčarenje goriva, trgovine imigrantima, prostitucije ili prolaz raznih droga. bez obzira na to, do sada nije bilo nikakvog pomaka u povratku zakona, niti od Vlade niti od EULEX-a.

I prije nedjelju dana  i Bajram Rexhepi, ministar unutarnjih poslova, izjavio je da policija ima evidentirane precizne tačke gdje i kako deluje organizirani kriminal. Izvori lista objašnjavaju i da je za došadašnje operacije, jedan pripremni plna poslan EULEX-u, kako bi operacija bila zajednička, ne samo da je dobra s praktičnog aspekta, već i sa političkog.

/express/
{jcomments on}