Dan Evrope obilježava se širom EU različitim manifestacijama uoči i na sam dan praznika. Centralna manifestacija održava se u Briselu gdje su juče evropske institucije otvorile svoja vrata za građane kako bi mogli da posjete mjesta na kojima se stvara evropska budućnost - Evropski Parlament, Savjet EU, Evropska Komisija, Evropski ekonomski i socijalni komitet te Komitet regiona.

Danas će ovaj datum biti obilježen svečanom plenarnom sjednicom Evropskog parlamenta u Strazburu.

Na Kosovu su kulturno-sportsko i turističke aktivnosti počele u subotu 7. maja sportskim takmičenjima za mlađe generacije i to fudbalskim, košarkaškim i teniskim turnirima tokom dana u većim gradovima Prizrenu, Peći, Mitrovici te u mjestu Ropotovo-Ranilug.

U nedjelju, 8 maja održana je biciklistička trka “šetnja za životnu sredinu“u parku grada u Prištini. Istog dana održan je okrugli sto sa ambasadorom Francuske na Kosovu  u klubu CRYM u sjevernom dijelu Mitrovice, a naveče su u depo-klubu u Prištini studenti imali svoje veče u velikoj studentskoj žurci.

Danas na trgu Zahira Pajazitija i u ulici Majke Tereze u Prištini održaće se ulični sajam EU gdje će građani i učenici učestvovati u EU kvizovima, gdje će se izvještavati na EU informativnim štandovima o dostignućima u domenu tehnike, industrije, biologije, naučnih dostignuća...

Biće puno muzičkih dešavanja i performansa, uličnih zabavnih predstava i dječjih radionica. Jedino što može pokvariti taj doživljaj je prava proljećna kiša koja će neke građane ostaviti u svojim kućama.

Naveče je velika promo žurka u CRYM-klubu u sjevernoj Mitrovici.

Što se tiče opštine Prizren ovu manifestaciju je u subotu, kada  je i počelo obilježavanje ovog značajnog datuma, zvanično otvorio predsjednik opštine dr Ramadan Muja sa saradnicima u centru grada. Istoga dana je na centralnom trgu Šadrvanu održan veliki koncert svih kulturno-umjetničkih društva iz opštine
Prizren “Agimi“, “Dogriyol“, “Podgorski biseri“ i “Durmish Aslano“. Sve u svemu, građani Kosova dostojno obilježavaju dan Evrope.

Deveti maj je postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identifikuje politički entitet Evropske Unije.  Devetog maja 1950, Robert Schuman je predstavio svoj prijedlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Šumanova deklaracija" (Schuman Declaration), smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska Unija.

Pripremio: Vinetu Ganić