Veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK) pozvali su učesnike sukoba na Kosovu da bojkotuju EULEX, tvrdeći da misija EU želi da diskredituje i kriminaluzuje, kako navode - "vrijednost oslobodilačkog rata" na Kosovu.

"Organizacija ratnih veterana UÇK poziva sve borce da ne priznaju vlast EULEX-a na Kosovu, da se ne odazivaju na njihove pozive, da ne daju bilo kakve izjave organima ove misije u bilo kojim okolnostima, čak i ako budu uhapšeni zbog takozvanih ratnih zločina", navodi se u saopštenju Savjeta organizacije.

Ogorčeni zbog hapšenja grupe pripadnika UÇK optuženih za ratne zločine u logoru Klečka, veterani pozivaju skupštinu Republike Kosova da odmah započne neophodne ustavne promjene da EULEX-u oduzme sva izvršna ovlašćenja.

Veterani UÇK smatraju da je usvajanje Zakona o ratnim vrijednostima postalo potreba za održavanje unutrašnje stabilnosti na Kosovu.
 
"Tražimo da svi subjekti koji učestvuju u Skupštini budu ujedinjeni o pitanju zakona i da ga ne politizuju, i da ga odobre brzo i jednoglasno", piše u saopštenju veterana UÇK.