Komandant KFOR-a Erhard Buhler izjavio je da će dijalog Beograda i Prištine pozitivno uticati na bezbjednosnu situaciju, što se vidi i po njegovom početku, jer je "mirnije i stabilnije, čak i na sjeveru Kosova".

Buler je podsjetio da KFOR nije "dio ovog dijaloga", jer je to "više političko pitanje".

"Kako ja to vidim, obe strane razgovaraju ozbiljno i detaljno o svim tehničkim pitanjima i veoma sam optimističan da će, na srednji rok, dijalog veoma dobro uticati na bezbjednosnu situaciju i rješavanje praktičnih pitanja za građane", istakao je Buhler.

Buhler je ocjenio da KFOR "generalno ima veoma dobru saradnju sa stanovništvom na sjeveru" Kosova.

"Ovo su veoma pristojni ljudi, po mom mišljenju, naročito u selima sjeverno od Mitrovice", precizirao je Buhler, ukazujući da na ukupnu situaciju, pa i bezbjednosnu, veliki uticaj, međutim, ima visok nivo organizovanog kriminala.

"Ima nekoliko organizovanih kriminalnih grupa na sjeveru, ne samo srpskih, već postoji multietnički organizovani kriminal u nevjerovatnom obimu", ukazao je Buhler.

Prema njegovim riječima, ove grupe zarađuju milione eura, naročito krijumčarenjem, ali i kroz druge kriminalne aktivnosti. Pored toga, imamo i neke ekstremističke i radikalne grupe na sjeveru, dodao je Buhler, napominjući da ne govori o ljudima izabranim od naroda, već o neizglasanima.

"Kombinacija ovih ekstremističkih i radikalnih grupa i organizovanog kriminala čini situaciju tako napetom i teškom", upozorio je Buhler.

Upitan o budućnosti KFOR-a na Kosovu, Buhler je odgovorio da ta misija trenutno ima oko 6.000 vojnika na terenu, ali i da joj predstoji "još par zadataka koje mora da ispuni".

Prema njegovim rečima, KFOR nadgleda i liniju razgraničenja Kosova i Srbije i dio granica sa Makedonijom i Crnom Gorom. Poslije ispunjavanja ovih zadataka, najavio je Buhler, KFOR može da smanjuje broj vojnika, ali narednih mjeseci do toga neće doći.

"Ostaćemo u ovoj strukturi najmanje godinu dana, a onda ćemo videti", rekao je Buhler, napominjući da bi vjerovatno sljedeće godine mogla da bude donijeta odluka da se KFOR smanji još malo.

Upitan o budućnosti Kosovskih bezbjednosnih snaga, Buhler je odgovorio da su one "lako naoružana organizacija za pomoć u slučaju prirodnih katastrofa, potraga i spašavanja".

"Kosovske bezbjednosne snage nisu snage koje mogu biti smatrane pretnjom", objasnio je Buhler i dodao da bi one "trebalo da budu integrisane u regionalno partnerstvo".

Prema riječima Buhlera, "KFOR nije misija samo za Kosovo, već je to misija koja utiče na bezbjednosnu situaciju na cijelom Balkanu, pa je u interesu svih zemalja regiona da naše snage na Kosovu budu jake".