Četvrta runda pregovora Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima biće održana 17. i 18. maja u Briselu, a na dnevnom redu će biti sumiranje rezultata dosadašnjih pregovora iz oblasti energetike, telekomunikacija, slobode kretanja - lična dokumenta i carinski pečati, rekao je posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Cooper koji boravi u dvodnevnoj posjeti Prištini.

Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri rekla je novinarima da je na sastanku sa Cooperom postignuta saglasnost da rezultat pregovora mora biti zasnovan na evropskim standardima i da će EU nastaviti da posreduje u pregovorima da bi se postigla optimalna rješenja.

"Ostaje da na sastanku naše radne grupe i u konsultacijama sa najvišim predstavnicima vlasti razmotrimo prijedloge koje je donio Cooper", rekla je Tahiri, navodeći da će prištinska delegacija biti spremna za nastavak razgovora.

Tokom četvrtog kruga pregovora biće pokrenuta pitanja "rezultati rješavanja sudbine nestalih i kidnapovanih lica, identifikacija i zaštita kulturne baštine i priznavanje diploma".

Tahiri je izjavila da će Priština insistirati na recipročnom priznavanju diploma, bez nostrifikacije, čime bi Albanci s juga Srbije dobili najviše, jer ih se četiri petine školuje na kosovskim fakultetima po nastavnom planu i programu Kosova.

Obaveza Prištine u oblasti obrazovanja bila bi da finansira materijalne troškove i infrastrukturu za rad i da odustane od nametanja nastavnog plana i programa Prištine srpskim đacima i studentima.

Robert Cooper posjetiće danas Beograd gdje će šefu beogradskog pregovaračkog tima Borku Stefanoviću predati "prijedloge evropskih standarda u pregovorima Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima".

RSE