Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ian Cliff posjetio je juče Prizren gdje je razgovarao sa gradonačelnikom Ramadanom Mujom i obišao izgardnju kuća za srpske povratnike u centru grada koju finansira njegova zemlja.


 Predsjednik prizrenske opštine dr Ramadan Muja je na mini press konferenciji nakon razgovora zahvalio  ambasadoru Velike Britanije Jan Klifu na posjeti i angažovanju zemlje koju on predstavlja kako na političkom tako i ekonomskom planu Republici Kosovo.
 
“Sa gospodinom ambasadorom Velike Britanije razgovarali smo o suživotu, kulturno-historijskim spomenicima, renoviranju kuća u naselju Potkaljaja za koje je vlada Velike Britanije izdvojila 200 hiljada eura. Dobili smo uvjerenje da će pomoći na ovom planu izgradnju dodatnih kuća kako bi smo kompletirali ovo naselje“, kazao je predsjednik Muja dodavši da su “razgovarali još o strukturi opštinske vlasti , multietničkoj i multipolitičkoj strukturi gradske skupštine, o administarciji, razvoju obrazovanja na tri jezika, razvoju kulture svih zajednica i mogućnosti ekonomskog razvoja prizrenske opštine”.
 
Britanski ambasador izrazio je zadovoljstvo što je tokom posjete video pozitivne efekte u Prizrenu. On je istakao da kulturna zaostavština pripadnika više nacija i vjera je dobar temelj suživota njegovih stanovnika.  
 
“Istina ono što sam danas video mogu reći da kulturna zaostavština vašeg grada zbližava sve ovdašnje zajednice. Posjetio sam radove na izgardnji kuća za raseljene i stekao pozitivno mišljenje u tom smjeru i u ovoj fazi angažovanje zvaničnika prizrenske opštine. Posjetio sam takođe jednu školu i zadivlejn sam učenicima i njihovom znanju iz različitih oblasti, računajući i ulogu EU na integraciji balkanskih naroda. Angažovanje Velike Britanije do sada je bilo na političkoj pomoći a ubuduće ćemo se fokusirati na ekonomskom razvoju”.
 
“Vlada moje zemlje angažovala se u posljednje vrijeme da pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo to učine što prije. Poslije političke podrške uslediće i ekonomska . Slijedeće sedmice sa ministrom spoljnih poslova gospodinom Enverom Hoxhajem putujemo za Veliku Britaniju kako bi smo se anagžovali na ekonomskom planu”,  kazao je  britanski ambasador na Kosovu Ian Cliff  posebno naglasivši da će u toku njegovog ovdašnjeg mandata nastojati da obezbjedi što više investitora iz Britanije, ali i neophodnu sigurnost za investiture kao i sprovođenje reda i zakona.