Iako će za nekoliko dana započeti sa rad Komisija za reformu izbornog procesa, još nikome nije jasno kakav izborni sistem je potreban Kosovu. Iako su stručnjaci zahtjevali da u sklopu ovih promjena izbornog sistema bude kombinovan, predstavnici partija koji su dio Komisije za promjenu Izbornog zakona nemaju ideju kakve bi se to promjene trebale desiti.

Ova izborna reforma, kako smatraju analitičari, izgleda kao neki eksperiment. Mazllum Baraliu je analitičar izbornih prilika. On smatra da je Kosovu u ovom trenutku potreban proporcionalni izborni sistem, sa otvorenim listama, ali sa ograničenim brojem poslanika.

"Znači da se glasa samo za jednog kandidata, naravnio i time se daje glas za partiju. Ovo se treba uraditi zbog toga što je mentalitet koji vlada Kosovom a i zbog zloupotrebe koje se mogu desiti i kako bi imali lakši sistem izbora i svakako brojanje rezultata", rekao je Baraliu.

Ovo, prema njegovim riječima nije nedemokratski, jer se cijeni glas ili svetost glasa, najači međunarodni standard: jedan glas jedan građanin. "Ovo bi bio najbolji način i najbolji sistem glasanja", naglasio je on.

S druge strane poznavalac izbornih sistema, Xhavit Shala, rekao je da Kosovu za sada treba kombinovani izborni sistem. Prema njegovim riječima, potražnja za kombinovanim izbornim sistemom ispunjava i omogućava da se mišljenja građana u javnosti predstavi što je moguće jače.

"Na Kosovu pružanje ovakve mogućnosti za sada je ograničeno proporcionalnim izbornim sistemom sa jednom zonom, koji se karakterizira velikim brojem nedostataka", rekao je Shala, dodajući da reforma izbornog sistema i prelazak na kombinovani sistem je prednost procesa.

“Izmjena izbornog sistema na Kosvu, od proporcionalnog na kombinovani sistem, uticaće i na izmjenu u regulisanju izbornih zona. Kosovu odgovara kombinovani izborni sistem (većinski 50% i 50% proporcionalni, ali se pak ovaj postotak može promjeniti na 60% večinski i 40% proporcionali pa ča i na 75% večinski a 25 % proporcionalni), rekao je Shala.

“Prema većinskom sistemu, mogu se birati 60 poslanika direktno od naroda iz izbornih jedinica i 60 poslanika sa lista, koje odrede političke partije. kandidati koji se budu izabrali prema većinskom sistemu, svoj mandat dobijaju direktno iz svoje zone. Dok se u sklopu ovih drugih 60 mandata oni djele prema proporcionalnoj metodi zajedno između partija, omogućavajući malim aprtijama i partijama koje predstavljaju manjinske zajednice, da uspiju doseći limitiranu kvotu, da dobiju svoje predstavnike u Parlamentu", rekao je Shala.

Predsjednik KDI-a, Ismet Kryeziu, koji je i član Komisije za prpmjenu izbornog zakona, rekao je da se povodom ovoga treba uraditi debata i jedna velika ekspertiza prije nego se donese odluka kojim se sistemom treba izaći na izbore. Kryeziu se nada da će Kosovo imati kombinovani proporcionalni i većinski sistem. Prema njegovim riječima, ovo bi bila najbolja odluka, ali naravno poslije debata treba se iznaći najbolji modul.