Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki Moon, istakao je u najnovijem izvještaju Savjeta bezbjednosti, da je potrebna temeljna, nepristrasna i nezavisna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, i pozdravio početak "dugo očekivanog" dijaloga Prištine i Beograda.

“Potrebna je temeljna, nepristrasna i nezavisna istraga, sa snažnim programom zaštite svjedoka i punom saradnjom svih strana. UNMIK je spreman da svoju punu saradnju proširi na svaku istragu o kojoj bi mogla biti donijeta odluka”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj generalnog sekretara, koji će biti razmotren 12. maja na redovnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, odnosi se na period od 16. januara do 15. aprila.

U tom periodu, podsjetio je Ban Ki Mun, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je, ogromnom većinom glasova, usvojila rezoluciju o izvještaju specijalnog izvjestioca Dicka Martyja, pod nazivom “Istraga o tvrdnjama o nehumanom postupanju prema ljudima i nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu”.

U toj rezoluciji se, između ostalog, pozivaju zemlje EU da preciziraju nadliježnosti EULEX-a i drugih međunarodnih pravnih tijela koja imaju mandat da vode istrage, kao i da im pruže neophodne resurse.

Takođe se poziva EULEX da vodi nepristasnu istragu o optužbama, a od vlasti Srbije i Albanije se traži puna saradnju.

“EULEX je, u međuvremenu, saopštio da te optužbe shvata vrlo ozbiljno, da ima kapacitet za taj posao i da je otvorio preliminarnu istragu”, konstatuje generalni sekretar i ističe da je Beograd dao na znanje da je naklonjeniji istrazi koju bi vodilo neko tijelo sa širom jurisdikcijom i djelovalo pod mandatom Savjeta bezbednosti.

U izvještaju Ban Ki Moona, takođe, se izražava zadovoljstvo što je u posmatranom periodu započeo "dugo očekivani" dijalog Prištine i Beograda.

“Održavanje sastanaka na regularnoj osnovi, uz pomoć Evropske unije, ohrabrujući je razvoj. U tom smislu, važno je da sve strane obezbjede da dijalog nastavi da napreduje čvrstim korakom”, navodi se u izvještaju.

"Ohrabren sam, takođe, pozivitnom i konstruktivnom atmosferom u kojoj su se održavali prvi sastanci, kao i spremnošću obeju strana da nađu rješenja koja će imati pozitivan efekat na svakodnevni život stanovništva", istakao je Ban Ki Moon.

Navodeći da je još rano za ocjenu rezultata tih sastanaka, on je pozvao Prištinu i Beograd da pojačaju konstruktivni angažman i udvostruče napore na postizanju podudarnosti o temama za razgovor.

Generalni sekretar je, takođe, pozdravio saradnju EU sa Ujedinjenima nacijama u tom dijalogu i istakao da je značajno da se ta saradnja nastavi kako bi se obezbjedila efikasna razmjena informacija i izvještavanje Savjeta bezbjednosti.

On je, pored toga, ocjenio ohrabrujućom činjenicu da je situacija na sjeveru Kosova ostala relativno mirna u periodu od 16. januara do 15. aprila, uprkos prisutnim napetostima.

"Očekujem da dijalog Prištine i Beograda postane odgovarajući forum za rješavanje dugotrajnih pitanja koja se tiču sjevera Kosova. Istovremeno, ponavljam poziv za dijalog između tamošnjih zajednica i pozivam obe strane da izbjegavaju jednostrane akcije koje bi mogle ugroziti stanje na terenu", poručio je Ban Ki Moon.