Popis održan prošlog mjeseca izbacio je brojku da u Prištini nema više od 200 hiljada stanovnika. Kada se ova brojka pojavila iznenađeni nisu mogli vjerovati da se može nešto promjeniti pošto su popisivači do tada pokrili popisom 95 posto terena. Ovako je izjavio opštinski koordinator popisne komisije u Prištini Halim Halimi na konferenciji za novinare 13. aprila.

Ovakav "mali" broj stanovnika glavnog grada koji su milili da su više od 600-700 hiljada obrazložen je činjenicom da je Prištini odzeta Gračanica i nekoliko sela, kao i dio Čaglavice.

Sve ove tvrdnje je u intervjuu za medije gradonačelnik Prištine Isa Mustafa bacio u vodi rekavši da nije moguće da Priština ima manje od 400 hiljada stanovnika.

Brojka od 200 hiljada stanovnika nije tačna. Svi ostali pokazatelji, fakture za vodu, struju, đubre, protok vozila govore da je broj stanovnika 400 hiljada, rekao je Mustafa uvjeren da je na procesu popisa moglo doći do greški.

S druge strane, takođe je pomenuo i neke druge faktore koji pobijaju činjenicu  da Priština ne može imati toliko stanovnika kako je govoreno nakon rata.

"Oko 50 do 60 hiljada stanovnika glavnog grada su studenti na državnom ili privatnim univerzitetima", dodao je Mustafa.

On je izrazio zabrinutost da će ovi podaci uticati loše na grantove budžeta za Prištinu. Ali naravno nemože se reći da Priština nema veliki broj stanovnika i da nije potrebna izgradnja fabrike u Škabaju, čijom će izgradnjom nestati problemi snabdjevanja pijaćom vodom.

Merita Sinani - Lulaj, glasnogovornica Statističkog zavoda Kosova je rekla da se u ovakvim projektima ne mogu spominjati brojke.

"Proces popisa se razvija progresivno i u kontinuitetu i podaci se stalno mjenjaju, u zavisnosti od dinamike rada. U ovakvim velikim i dinamičnim projektima, spominjanje brojki nije dobrodošlo, jer kao prvo podaci se moraju sakupiti  i kasnije utvrditi njihova tačnost", dodala je ona.

Prema njenim riječima, kada se sve ovo završi, Zavod će objaviti zvanične podatke, ali 30. juna ove godine objaviće preliminarne rezultate.

Bazirajući se na Zakon o popisu stanovništva, konačni rezultati se trebaju objaviti najkasnije do 31. decembra 2013. godine.

/zeri/
{jcomments on}