Direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo Luan Shlaku smatra da ostavka predsjednika Republike Kosovo Behgjeta Pacollija koja je uslijedila nakon mišljenja Ustavnog suda da je njegov izbor nezakonit, nije neočekivana i da je dobra za demokratiju i razvoj institucija na Kosovu.

Gostujući u emisiji ''Slobodno srpski“ on je takođe izrazio sumnju da Pacollijeva ostavka može da dovede do novih parlamenentarnih izbora. Rješenje se, po njegovom mišljenju, može pronaći ako premijer Hashim Thaçi, zajedno sa strankama koje čine parlamentarnu većinu, po prvi put uputi ''ozbiljniju ponudu“ opoziciji.

Shlaku je priznao da su politička situacija i vladavina prava na Kosovu još uvijek veliki izazovi, ali da su slaba ekonomija i nezaposlenost najveći problemi.

"Kosovo nema danas sposobnu političku elitu koja taj proces može da preokrene na dobrobit građana, niti efikasnu administraciju, bez obzira što je prošlo već 12 godina od njenog osnivanja", smatra Shlaku.

Direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo je pozdravio dijalog Prištine i Beograda, ali je naglasio da su ustavi nepremostiva prepreka za vlasti za normalizaciju odnosa, čemu Brisel u ovom trenutku ne pridaje dovoljno pažnje.

"Imamo veliki problem. Ko god da je sa prištinske strane mora poštovati Ustav Kosova i ko god da je sa srpske strane mora ne može pogaziti Ustav Srbije. Dakle, mi nemamo problem sa učesnicima u dijalogu nego sa dva pravna dokumenta koja su potpuno nekompatibilna, rekao je Shlaku i dodao da će Evropa morati da se umješa kada u dijalogu ne bude više “lakih pitanja“ za rješavanje.