Alijansa Novo Kosovo (AKR) uslovila je ostanak u vladajućoj koaliciji zahtjevom da kosovski premijer Hashim Thaçi garantuje da će lider te stranke Behgjet Pacolli biti izabran za predsjednika Kosova na ponovljenim izborima u skupštini, prenosi u nedjelju dnevna štampa.

Dnevnik "Koha Ditore" u današnjem broju navodi da visoki zvaničnici AKR-a ne isključuju mogućnost da se početkom sedmice iz vlade povuku ministri koje je imenovala ta stranka, ako Thaçi ne bude garantovao da će Pacolli biti ponovo izabran za predsjednika.

Vršilac dužnosti predsjednika AKR-a Ibrahim Makolli rekao je da "AKR čeka da Thaçi ispuni u potpunosti sporazum o koaliciji".

"Taçi je dužan da poštuje sporazum po kome položaj predsjednika Kosova pripada AKR-u. Ako to ne ispuni, onda nemamo razloga da ostanemo u koaliciji", rekao je Makolli.

Koalicija AKR je glavni partner PDK-a u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, a prema koalicionom sporazumu, toj partiji pripadaju mjesta predsjednika Kosova, zamjenika premijera i tri ministarske funkcije.