Predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso, prilikom posjete regionu naredne nedjelje, neće posjetiti Kosovo, Srbiju i Albaniju, rekli su danas izvori unutar Evropske komisije za dnevnik "Koha Ditore".

Kako su naveli, ako se ništa ne promjeni u posljednjem trenutku, očekuje se da Barroso počne turneju 7. aprila posjetom Zagrebu, nakon čega će otići u Sarajevo, Podgoricu i Skoplje. On će "zaobići" Kosovo, Srbiju i Albaniju, a prema izvorima EK razlozi su različiti za sve.

Što se tiče Srbije i Albanije, Barroso je prošlih nedjelja već imao sastanke sa premijerima ovih zemalja, a i evropski komesar za proširenje Stefan File posjetio je Beograd i Tiranu.

Kako su naveli, oko odluke da ne idu na Kosovo, neke diplomate su priznale da postoji mogućnost da je "to vezano za pogoršan imidž Kosova i njenih lidera".

Podsjetili su "da je pravilo da svaki novi premijer ili predsjednik iz zemalja Balkana prve posjete vrši u Briselu, kao simboliku njihovih orjentisanja, ali i poslije 40 dana na vlasti, premijer Kosova u drugom mandatu nije bio u Briselu".

Predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso je 2006. godine posljednji put posjetio Kosovo.