AKR je razmotrio mogućnost izlaska iz vladajuće koalicije s PDK-om. U izjavi koje je medijima poslato oko 2:00 poslije ponoći u subotu, AKR je najavio da je spreman raskinuti ugovor s PDK.

"Visoki dužnosnici AKR i Koalicija za novo Kosovo, jednoglasno su se dogovorili da razmisle ozbiljno mogućnost neposrednog ukidanja vladajuće koalicije. Stav o raskidu vladajuće koalicije dolazi kao rezultat nedavnih političkih zbivanja u zemlji. AKR je unutar Koalicije za novo Kosovo, tokom konsultacija, izrazila spremnost da raskine ugovor, ukoliko ugovor vladajuće koalicije ne bude ispunjen u cijelosti. Konsultacije se nastavljaju i danas, te će se intenzivirati u ranim jutarnjim satima na sastanku Predsjedništva AKR i Koalicije za novo Kosovo koja će odlučiti o daljnjim koracima u vezi raskida vladajuće koalicije s PDK", navodi se u saopštenju AKR.

Saopštenje AKR u ovo vrijeme, proizlazi da je predsjedništvo prije ponoći najavilo da je na zahtjev Pacollija odgođena predaja dužnosti na vršioca dužnosti predsjednika Kosova, u ovom slučaju na Jakupa Krasniçija, za ponedjeljak.
{jcomments on}