Behgjet Pacolli predaće danas dužnost predsjednika Kosova predsjedniku Skupštine Jakupu Krasniqiju.

Pacolli je prihvatio da podnese ostavku nakon odluke Ustavnog suda Kosova da je, mimo zakonom utvrđene procedure, izabran na funkciju predsjednika 21. februara.

On će dužnost predsjednika predati po istoj proceduri kao što je to prošle godine učinio Fatmir Sejdiju, takođe nakon odluke Ustavnog suda, saopšteno je iz kabineta predsjednika Kosova.

Vlada Kosova uputila je zahtjev Ustavnom sudu kojim traži tumačenje da li na sjednici Skupštine na kojoj se bira predsjednik u sali treba da bude minimum 81 poslanik ili, kako je to bilo kada je Pacolli izabran, 61 poslanik.

Pacolli je podneo ostavku 30. marta, nakon što je Ustavni sud odlučio da njegov izbor u parlamentu nije bio ustavan.

On je na ovu funkciju bio izabran u skladu sa dogovorom o podjeli vlasti sa premijerom Hashimom Thaçijem. Pacoli je poručio da će se ponovo kandidovati za ovu funkciju.

Ustavni sud Kosova saopštio je juče da ne postoji vakuum u vlasti poslije odluke tog suda da izbor predsjednika Behgjeta Pacollija proglasi neustavnim, jer tu dužnost automatski obavlja predsjednik Skupštine.

"Stoga nema institucionalnog vakuuma od dana objavljivanja presude 31. marta", navodi se u saopštenju.

Odluka Ustavnog suda od 31. marta 2011. godine ojačala je opozicuju jer vladajuća koalicija između Demokratske partije Kosova (LDK) i Alijanse za budućnost Kosova (AAK) nema dvotrećinsku većinu, te izbor predsjednika zavisi od volje opozicije.

Pozicija vodeće opozicione partije - Demokratskog saveza Kosova (LDK), toliko je ojačala da je ta partija pokazala spremnost da pregovara sa Demokratskom partijom Kosova Hashima Thaçija o rješenju, ali samo ako predmet tih pregovora budu ustavna i izborna reforma i novi izbori.

Ustavni sud nije hteo da se izjasni o pitanju vlade da li su poslanici obavezni da prisustvuju sjednicama parlamenta kada je na dnevnom redu izbor predsjednika, što je vlada zatražila u četvrtak.

Sud je to odbijanje obrazložio ocjenom da se radi o hipotetičnoj situaciji.