Premijer Kosova Hashim Thaçi optužio je u petak opoziciju za kršenje Ustava, rekavši da će svojim bojkotom dovesti Kosovo u takvo stanje.

On je istovremeno saopštio da je pitanje izbora predsjednika Kosova pitanje sata. Šef izvršne vlasti Kosova je rekao iako je Ustavni sud konstatovao da je Ustav prekršila i opozicija, na dan glasanja za predsjednika neprisustvovanjem u sali za sjednice Skupštine Kosova.

Prema riječima premijera Thaçija, ukoliko opozicija primjeni istu praksu i na dan ponovnog izabira predsjednika, tada opozicija rizikuje da Kosovo uputi na nove prevremene izbore, koji bi trebali biti održani za 45 dana.

Thaçi je podsjetio da je opozicija u obavezi da boravi u Skupštini zbog odgovornosti koju je preuzela za svoje glasače i dodao sa nastavkom bojkota opozicija nameće praksu koja može dovesti Kosovo u opasnost u narednom periodu.

Govoreći o proceduri izbora predsjednika Kosova, premijer je rekao da je to pitanje sata. Thaçi je potvrdio da je vladajuća koalicija poslala Ustavnom sudu zahtjev za tumačenje da li neprisustvo poslanika na sjednicama tokom izbora predsjednika predstavlja kršenje Ustava.