Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Pither Feith, apelovao je na sve političke aktere na Kosovu da poštuju odluku Ustavnog suda po kojoj je predsjednik Kosova izabran neustavno.

“Od suštinske je važnosti za pravilno funkcionisanje demokratije da njene institucije budu podložne vladavini zakona. Vjerujem da predstavnici koji su tražili mišljenje suda o postupku od 22. februara 2011. imaju posebnu političku i moralnu obavezu da poštuju donijetu odluku, i nadam se da će oni ispuniti obavezu koju je sud opisao, obavezu prema narodu koji ih je izabrao, tako što će biti prisutni na Skupštini i time omogućiti funkcionisanje kosovskih institucija”, rekao je Feith u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On vjeruje da će poslanici Skupštine Kosova obezbjediti ispravnost i legitimnost glasanja u Skupštini i da će sve političke partije postići neophodno jedinstvo.

Ustavni sud u ponedjeljak saopštio da je izborom Behgjeta Pacollija za predsjednika Kosova prekršen Ustav Kosova i naložio da se ponovi glasanje.