Na Kosovu je danas započeo proces popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Građani su pozvani da se masovno odazovu popisu. Ministar za javnu administraciju, Mahir Yagcilar, Rifat Blaku iz Centralne popisne komisije, Ibrahim Shabani iz  Zavoda za statistiku Kosova i Kjartan Brojnson od strane kancelarije za vezu Evropske komisije, pozvali su  građane Kosova da učestvuju u ovom važnom procesu.

"Popis stanovništva je obaveza svih, popis će stvoriti uslove za sveobuhvatni ekonomski razvoj  i socijalne blagostanje za sve nas", rekao je ministar Yagcilar.

Predsjednik centralne popisne komisije, Rifat Blaku je naglasio kako Kosovo počinje sa velikim ispitom, kao i druge države, jer je to još jedan međunarodni standard za one koji traže integraciju u EU.

Blaku je dodao da su za prevladavanje situacije u opštinama sa paralelnom vlašću angažirani politički lideri, u saradnji s UNOPS-om. Podaci prikupljeni u ovim opštinama, prema njegovim riječima, biće obrađeni u EUROSTAT-ovoj bazi podataka.

I Kjartan Bjornson, iz kancelarije za vezu Evropske komisije, i Ibrahim Shabani iz Zavoda za statistiku Kosova, pozvali građane da učestvuju u tom procesu. Pripreme su počele još 2005. godine i praćene su od strane relevantnih međunarodnih organizacija. Posljednji kompletan popis stanovništva je napravljen 1981. godine, prema kome je na Kosovu živjelo  1.584.000 stanovnika. Procjene  iz 2007. godine govore da na Kosovu živi  2.126.708, dok drugi izvori spominju brojku od  2.200.000 stanovnika.