Američki diplomata najavio da bi vojna baza SAD kod Ferizaja uskoro mogla biti zatvorena. Dell: Kosovo nije prioritet. KFOR: Nema informacije o zatvaranju.

Za američku vojnu bazu “Bondsteel” kod Ferizaja ubuduće, izgleda, ni najveći mistifikatori neće moći da govore kao o “najvećoj u Evropi” - ako je uopšte i bude.

U intervjuu za londonski vojnoobavještajni mjesečnik “Jane's Intelligence Review”, američki ambasador u Prištini Cristopher Dell kazao je da bi ovaj čuveni vojni kamp mogao da bude i ukinut (ne i da će sigurno biti zatvoren, kako su preneli mediji). Razlog: nestanak Balkana sa liste američkih strateških prioriteta.

Portparol KFOR-a Hans Diether Winter, u izjavi za “Novosti”, kazao je da će baza u Bondsteel biti zadržana do daljeg, odnosno, da je “vjerovatno u pitanju nesporazum, jer on nema saznanja da će kamp biti zatvoren”.

Prema američkom diplomati Dellu, priča o “Bondsteel”, kao tvrđavi interesa SAD u ovom dijelu svijeta, običan su mit - baza je, kako je rekao, prije “vodenički kamen za mljevenje novca”:

- To je veoma skupa imovina, i sigurno ne želimo da je zadržimo duže nego što je apsolutno neophodno za podršku našem prisustvu ovdje... Možemo čak da govorimo i o nastavku američke uloge ovdje bez kampa “Bondsteel” - izjavio je Christopher Dell.

Kosovo se, kako kaže, spušta na ljestvici američkih prioriteta.

- Može da se očekuje da će pritisak događaja u drugim dijelovima svijeta, bilo da je riječ o Avganistanu ili o rastućem talasu demokratskih ustanaka širom Bliskog istoka, jednostavno “odvući” pažnju kreatora politike ka aktuelnim pitanjima današnjice - rekao je Dell.

U “Bondsteel” je od ovog mjeseca sastav vojnika višenacionalan, što je u skladu sa reorganizacijom koju je sproveo KFOR. Bazom kod Ferizaja upravlja američki pukovnik Francesco Newman. Komandant svih operacija KFOR-a na području Kosova je nemački general-major Erhard Buhller.

Krajem 2007. godine u “Bondsteel” je bilo nekoliko hiljada boraca, većinom iz vojne rezerve, iz Nacionalne garde, ali je bilo i aktivnih trupa. Sve američke jedinice prije dolaska na Kosovo provele bi četiri mjeseca u SAD, na pripremama.

Ubrzo poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, broj stranih vojnika je nastavio da se smanjuje. U “Bondsteel”, od 7.000 ljudi, koliko ih je bilo jedno vrijeme, ostalo ih je oko 800. I Multinacionalna operativna grupa “Istok”, čija komanda je smještena u “Bondsteelu”, dobila je februara 2010. “skromnije” ime po NATO-terminologiji: Multinacionalna borbena grupa “Istok”. Kao razlog za sve ovo navedeno je “popravljanje bezbjednosne situacije na Kosovu”.

Za američku bazu kod Ferizaja vezano je nekoliko, nikada do kraja razjašnjenih, kontroverzi, poput tvrdnji izvestioca SE iz 2005. da je “Bondsteel” neka vrsta “malog Gvantanama”. Govorilo se da je tu postojao tajni zatvor CIA za osumnjičene radikalne islamiste. SAD su to demantovale.

Grad za 800 vojnika
Baza “Bondsteel” je izgrađena juna 1999. godine, odmah po dolasku američkih marinaca na Kosovo. Vojnici u svom gradiću spavaju u montažnim kućama, model “jugoistočna Azija” (provjerenim u Vijetnamu). Od dasaka su i vojnička kantina, “fastfood” restorani, teretana, bioskop i sala za košarku. Tu je i robna kuća na dva sprata, isturena odjeljenja dvije američke visoke škole, bioskop, bolnica (za koju se govorilo da je najbolja na cijelom Kosovu), heliodrom. Vojni kamp se prostire na nešto manje od četiri kvadratna kilometra. Za njegovu izgradnju poravnata su dva brda i popunjena dolina između njih. Ime je baza dobila po američkom heroju iz Vijetnamskog rata - Jamesu Bondsteelu.