Šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri izjavila za beogradski list "Novosti" da se, osim tehničkih tema, neće pokretati neka druga poglavlja.

Ona je odbacila bilo kakvu mogućnost kompromisa o bilo kojoj drugoj temi, koja bi izlazila iz tehničkih okvira.

"Mislim da sam bila jasna kada sam rekla da je Kosovo prihvatilo ovaj dijalog s ciljem da pomogne da se riješe tehnička pitanja. Za Kosovo je pitanje statusa rješeno poglavlje", rekla je ona.

Kosovo je danas, rekla je Tahiri, nezavisna država koju je priznao, "da se tako izrazim, najmoćniji dio svijeta", dodajući da je i Međunarodni sud pravde, takođe, potvrdio legitimitet nezavisnosti i da je Kosovo članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Na pitanje da li će se tokom ovog dijaloga razgovarati i o sjeveru Kosova, Tahiri je rekla da je za njih to "nepostojeće pitanje".

"Sjever ne postoji kao tema. Ono što postoji, to je pitanje Srba koji žive u sjevernom dijelu Kosova i koji, pod uticajem Beograda, oklijevaju da se integrišu u kosovsku realnost i institucije", smatra Tahiri.

Prema njenim riječima, postoji, drugi dio Srba, iz drugih djelova Kosova, koji su danas potpuno integrisani u institucije Kosova, "danas je, čak, jedan od zamjenika premijera - Srbin".

Govoreći o mogućim rezultatima dijaloga, Tahiri je rekla da bi željela da očekuje "normalizaciju odnosa između dvije države i prestanak mješanja Srbije u institucionalni život Kosova u domenu praktičnih pitanja koje razmatramo".

Prema njenim riječima, od 1999. godine i kraja rata, Srbija se nije potpuno povukla "i dalje postavlja i stvara prepreke".

"U ponedjeljak smo razgovarali o energiji i telekomunikacijama. Zbog mješanja Srbije, kosovski energetski i telekomunikacioni sistem ne može da se normalizuje", rekla je Tahiri.