Nakon primanja odluke Ustavnog suda, Pacolli se oglasio preko svog savjetnika Ibrahima Gashija, da je primio odluku i da će je u cjelosti poštovati, ne želeći da je komentariše, a u kojoj stoji da je predsjednik Kosova izabran kršenjem Ustava Kosova.

"Predsjednik Republike Kosovo Behgjet Pacolli spreman je da ispoštuje odluku Ustavnog suda", rekao je novinarima Pacollijev glavni savjetnik Ibrahim Gashi.

On je takođe dodao da će se Pacolli ponovno kandidovati za Predsjednika Republike Kosova.

“Razmartajući činjenicu da će se procedura izbora predsjednika Republike Kosova ponoviti obavještavam vas da će gospodin Behgjet Pacolli biti kandidat koalicionih partnera, nakon što smo primili odluku od strane Ustavnog Suda Kosova u kojoj stoji da g. Pacolli nije prekršio Ustav", rekao je Ibrahim Gashi.

Očekuje se da će se izbor predsjednika procesuirati na narednoj sjednici Skupštine koja je na rasporedu sljedeće sedmice.

Behgjet Pacolli je obavjestio javnost da će napustiti ured Predsjednika Kosova, pošto na osnovu odluke Ustavnog suda ne mora dati ostavku. U intervjuu za "Radio Dukagjinit”, nekoliko minuta nakon što mu je uručena odluka Ustavnog suda, Pacolli je rekao da će ispoštovati u cjelosti odluku, ali je takođe izjavio da nije potpuno siguran da će se ponono kandidovati za mjesto predsjednika.

“Nema potrebe za ostavkom, ja praktično odlazim iz Ureda predsjednika, i proces će ponovno biti na početnoj tački. Nije takođe i sigurno da ću se ponovno kandidovati za mjesto predsjednika, ova odluka je u nadliježnosti koalicije, ukoliko koalicija odluči tako ja ću uzeti u razmatranje odluku", rekao je Pacolli.

Takođe, prema njegovim riječima odluka o ponovnoj kandidaturu će biti donijeta u naredna 24 sata. Dalje je podvukao da se ne osjeća krivcem za nastalu situaciju, jer je ocjenio da on lično nije prekršio Ustav.

“Ja nisam prekršio Ustav, ja sam njegova žrtva i takođe moram reći poštujem odluku Suda", rekao je Pacolli. Takoće je naglasio da će insistirati da AKR nastavi koalicionu saradnju sa PDK-om, i bude konstruktivna kada je riječ o bitnim pitanjima za zemlju.

/indeksonline/