Zamjenik direktora Organizacije za Jugoistočnu Evropu, Johanna Deimel, je ocjenila da Hashim Thaçi nema drugog izlaza nego da se usredsredi na kandidaturu Pacollija, što će reći da se Pacolli treba ponovno kandidovati.

Ali, kako je izjavila u intervjuu za Radio Deutsche Welle, može se desiti da bude i protivkandidat, kandidata kojeg može naći većina.

“Ovo je jedna strana, koja neće rezultovavati nove prijevremene izbore. Odlučiće se o ovom sljedeće sedmice. Ali ukoliko Thaçi omane, i ne izabere se novi predsjednik onda će biti novih izbora", rekla je Deimel.

Deimel je ocjenila da treba pozdraviti ulogu Ustavnog suda koji radi svoj posao kako bi se ocjenila procedura izbora predsjednika.

Upitana da li će izvještaj Dicka Martyja, prijevremeni izbori, ocjena izbora predsjednika Pacollija, uticati da Kosovo izgubi svoju orjentaciju, a samim tim i međunarodnu podršku, Diemele je rekla: "Nadam se da neće izgubiti orjentaciju. Ona treba biti jasna, konsolidacija države, nastavak demokratizacije, ekonomski razvoj i put ka EU".

“Krize koje ste pomenuli su sve u okviru normale, ali vam mogu samo priznati da je slika Kosova pretrpela određene promjene", izjavila je Diemel.
/Zëri/