Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen je najavio da će Crna Gora uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom prije odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Obrazlažući saopšteni stav da Crna Gora nema razloga da čeka odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu, kako bi uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen je u intervjuu za podgoričke "Vijesti" rekao da je "Crna Gora bila dovoljno uviđavna prema Srbiji jer je čekala da bude okončan proces iznošenja argumenata pred sudom u Hagu o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova".

Šef crnogorske diplomatije je kazao da se ukupni odnosi Crne Gore sa Srbijom, koji su prožeti brojnim vezama ne mogu gledati samo kroz kosovsku prizmu. "Razumijemo interese Srbije, ali isto tako očekujemo da Srbija razumije nas", zaključio je Roćen.

U opozicionim strankama koje su se protivile odluci zvanične Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova primjećuju da VUČUROVIĆ: Ako je Roćen htio pokazati svoju nadmoć unutar partije nad Marovićem i Vujanovićem u te svrhe je mogao upotrijebiti čitav niz drugih mehanizama i tema.Roćenov stav odudara od ranije saopštenih stavova po istom pitanju potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića i predsjednika Filipa Vujanovića koji su rekli da Crne Gora neće uspostaviti dipolomatske odnose sa Kosovom do odluke suda u Hagu. Portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović:

"Vujanović ima svoje mišljenje kao predsjednik Crne Gore, Marović ima svoj stav kao potpredsjednik Vlade, a Vlada i njeno Ministarstvo spoljnih poslova imaju svoje treće mišljenje. Zaključak koji proizilazi iz Roćenovih riječi je da Vladu, a samim tim i njenog predsjednika, uopšte ne interesuju stavovi potpredsjednika koji je po funkciji zadužen za spoljnu i unutrašnju politiku. Na ovaj način jedna vrlo bitna tema kakva je priznanje takozvane države Kosovo od strane Vlade Crne Gore postaje moneta za potkusurivanje različitih opcija u DPS-u. Ako je Roćen htio pokazati svoju nadmoć unutar partije nad Marovićem i Vujanovićem u te svrhe je mogao upotrijebiti čitav niz drugih mehanizama i tema."

ODLUKU IPAK DONOSI MIP

I Vasilije Lalošević, potpredsjednik Socijalitičke narodne partije kaže da bi elementarno korektno bilo da Vlada Crne BARTHI: Mislim da je to još jedan dokaz da je ipak politika unutar aktuelne vlasti donekle čak raštimovna u tom smislu, ali da to pokazuje da ipak političku direktivu, politički volan drži jedan čovjekGore sačeka odluku suda u Hagu o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova:

"Kada su već mimo volje crnogorskog naroda i uz nepoštovanje međunarodnog prava priznali nezavisnost Kosova elementarno bi bilo korektno da crnogorska Vlada sačekao odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ako se sva Roćenova spoljna politika svodi na pravdanje i rečenicu „razumijemo mi Srbiju, ali Srbija treba da razumije nas“, uz priču o legitimnosti sopstvenih interesa, onda se stiče utisak da je gospodin Roćen zalutao u Ministarstvo spoljnih poslova. A s obzirom da je u svom intervjuu najviše govorio o tajnim službama i eventualnim sukobima unutar nje, možda bi mu bolje ležao taj resor."

Predsjednik Demokratskog Saveza Albanaca u Crnoj Gori Mehmed Barthi smatra da odluka o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kosovom zavisi od jedne osobe:

"Mislim da je to još jedan dokaz da je ipak politika unutar aktuelne vlasti donekle čak raštimovna u tom smislu, ali da to pokazuje da ipak političku direktivu, politički volan drži jedan čovjek i to čvrsto u svojim rukama."

Pojašnjavajući zbog čega u vlasti postoje kontradiktorni stavovi vezani za termin uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom, ministar Roćen je rekao "Vijestima" da su to mišljenja Marovića i Vujanovića, ali da odluku o uspostavljanju diplomatskih odnosa donosi Ministarstvo inostranih poslova.

Odgovarajući nedavno u parlamentu na pitanje opozicije da li će Crna Gora povući odluku o priznanju nezavisnosti Kosova ako Međunarodni sud pravde tu odluku ocijeni kao nelegalnu, Roćen je saopštio da će odluka o priznanju nezavisnosti Kosova biti usklađena sa većinskim stavom Evropske unije.

Izvor: RSE