„Postupajući po odluci Ustavnog Suda, Behgjet Pacolli treba odmah danas da napusti dužnost predsjednika Kosova. Posljedice mogu biti pad Vlade i prekid dijaloga“, upozorava advokat Azem Vllasi.

Tumačeći odluku Ustavnog suda Kosova, po kojoj je Behgjet Pacolli izabran neustavno advokat iz Prištine, Azem Vllasi, izjavio je medijima da Skupština Kosova mora odmah da pristupi ponovnom izboru predsjednika. Kandidat može ponovo biti Pacolli, naglašava Vllasi i dodaje da odluka Ustavnog Suda mora biti rješena na konstruktivan način jer bi u suprotnom Kosovo upalo u institucionalnu krizu.

„Behgjet Pacolli, ukoliko ne želi da se kandiduduje ponovo za predsjednika, može da donese odluku o povlačenju iz koalicionog partnerstva sa Thaçijem što za posljedicu može imati pad Vlade kao što je slučaj bio jesenas. Može i da se završi sve mnogo jednostavnije a to je da se pristupi ponovnom izboru istog kandidata za predsjednika“, rekao je Vllasi.

On u izjavi za medije napominje da Pacolli mora odmah, postupajući po odluci Ustavnog suda, da se povuče sa mjesta predsjednika Kosova i da tu dužnost ustupi predsjedniku Skupštine do konačnog izbora.

Vllasi kaže da bi pad Vlade doveo i do prekida pregovora Prištine i Beograda jer kosovsku stranu predstavlja potpredsjednik Vlade.

„Ali od tih razgovora ionako nema ništa jer se u dijalog ušlo brzopleto“, zaključio je Vllasi.

Ustavni sud Kosova ocjenio je juče da je izborom predsjednika Kosova Behgjeta Pacollija u Skupštini Kosova prekršen Ustav čime je prihvaćena žalba Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova da je izbor predsjednika Kosova bio neustavan.
/radiokim/