Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi, ujedno i ministar pravde izjavio je u ponedjeljak da će razgovori između Kosova i Srbije doprineti miru i stabilnosti u regionu i potvrdio da je identifikacija posmrtnih ostataka nestalih osoba pitanje od posebnog značaja.

Kuçi nije dao jasan stav o napretku u razgovorima Prištine i Beograda, ali je istakao da teme o kojima se do sada diskutovalo imaju međudržavni karakter koje će pomoći regionalnoj suradnji i evropskim integracijama.

Potpredsjednik kosovske Vlade je uvjeren da će ovi razgovori završiti potpisivanjem nekog sporazuma o miru između Kosova i Srbije, odnosno konsolidaciji trajnog mira.

„Ono što mogu reći je da ne možemo biti oduševljeni brzinom onim što može doneti jedna revolucija u pozitivnom smislu, ali će Kosovo ispuniti svoje obveze i biti ozbiljan partner međunarodne zajednice i u ovom slučaju  razgovore smo počeli radi naših odnosa sa Evropskom unijom i SAD-om, njihovo prisustvo je na njima neophodno ali i u interesu stabilnosti i dugoročnog mira u regionu i time zauvijek održati naš karakter državnog i nacionalnog identiteta“, kazao je Kuçi.