Predstavnici EUROSTAT-a dali su konačno zeleno svijetlo za popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji počinje 1. aprila. I pored najava da popis stanovništva i imovine na Kosovu može biti odložen, popis će se ipak održati od 1. do 15. aprila, dok je na sjeveru Kosova moguće da popis potraje nešto duže.

Kosovski ministar za javnu upravu, Mahir Jagcilar, i direktor EUROSTAT-a, Pieter Everaers, izjavili su u ponedeljak u Prištini da je Kosovo tehnički spremno da u petak otpočne popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

“Što se tehničkog aspekta tiče, pripreme za popis su u završnoj fazi, i popis će početi prvog aprila. Ovo je jedan složen proces, ali ukoliko bude bilo problema na terenu, založićemo se da ih rješimo, kako bi rezultati popisa bili međunarodno priznati. Svjesni smo i političkih problema, ali nadamo se da će se popis izvršiti na cjeloj teritoriji Kosova”, kazao je  Jagcilar.

Istog je mišljenja i direktor EUROSTAT-a. “Uvjeren sam  da su sve tehničke pripreme urađene veoma dobro i da je Kosovo spremno da uradi popis, tako da se radujemo zvaničnom početku 1. aprila”, kazao je Everaers.