U Briselu je okončana druga runda dijaloga Prištine i Beograda kojim su dominirala pitanja matičnih knjiga, katastra, energetike i telekomunikacija, a sve strane su izrazile zadovoljstvo tokom i atmosferom razgovora.

Tim Prištine, koji je predvodila Edita Tahiri, i Beograda, koji je predvodio Borislav  Stefanović, dogovorili su se da, kad je riječ o matičnim knjigama, formiraju zajedničku radnu grupu kojom će predsedavati EULEX i koja će imati  zadatak da sprovede praktičan posao u kompletiranju informacija o građanima.

Šefica kosovske delegacije u razgovorima sa Srbijom, zamjenica premijera Edita Tahiri izjavila je u ponedjeljak uveče da je i druga runda razgovora u Briselu protekla u konstruktivnoj atmosferi.

Ona je kazala da je razgovarano o pitanjima telekomunikacija, energetici  i slobodi kretanja. Dvije strane su prijedložile riješenja za te probleme, ali još uvijek nisu postignuti konkretni i prihvatljivi rezultati za obje strane.

„Postignut je napredak o temama sa prvog sastanka, posebno o matičnim knjigama, dok o pitanju katastra imamo različita mišljenja“, izjavila je Tahiri u emisiji vijesti janog servisa RTK-a.

„Insistirali smo na originalnu dokumentaciju katastra i oko toga se nismo još složili. Kada je riječ o matičnim knjigama možemo se složiti da uzmemo kopije, kazala je Tahiri i objasnila da je tako rješeno, dostavom kopija  i pitanje sukcesije bivše Jugoslavije, kad je riječ o bivšim jugoslovenskim republikama.

S druge strane šef srpske delegacije Borislav Stefanović izjavio je da je na razgovorima sa delegacijom Prištine postignut određen napredak oko katastra i matičnih knjiga, kao i pitanja snabdjevanja električnom energijom.

"Postignut je određen napredak oko katastra i matičnih knjiga i pitanja snabdjevanja električnom energijom, o čemu smo izložili naš prijedlog i nadamo se da će na narednom sastanku najzad doći do pozitivnog zaključenja ovih tema o kojima smo razgovarali", rekao je novinarima Stefanović poslije višečasovnog razgovora dvije delegacije.

Stefanović je potvrdio prethodnu izjavu Edite Tahiri da je načelno dogovoreno da se Kosovu iz Srbije dostave kopije matičnih knjiga i katastara. 

Pored ovog, uz pomoć evropskog medijatora Roberta Koopera, razmijenjena su i prva mišljenja o energetici i telekomunikacijama, a nastavljeni su i razgovori o  regionalnoj trgovini i slobodnom protoku roba.

Kooper, kao i Tahiri i Stefanović, izrazili su zadovoljstvo atmosferom razgovora, koju je evropski medijator ocjenio kao "poslovnu", ali je upozorio i  da, iako vjeruje da će u tom smijeru biti i nastavljeno, "ne treba očekivati da na svakom sastanku bude postignut dogovor o nečemu".

"Razlog zbog kojeg je uopšte pokrenut ovaj proces je to što se radi o teškim pitanjima koja već dugo nisu mogla biti rješena. Da je to lako, već bi bilo  urađeno. Biće potrebno mnogo rada i kreativnosti. Imaćemo rezultate, ali to ne mora biti niti na sljedećem, niti na sastanku koji će potom uslijediti", rekao  je on.

Učesnike dijaloga pred kraj razgovora posjetila je i visoka predstavnica EU za  spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Prvi susret pregovaračkih timova Prištine i Beograda održan je 8. i 9. marta, a očekuje se da će naredni biti održan sredinom aprila.