Poznata web stranica vijesti iz Bostona, Global Post, poslije tromjesečne istrage, opisala je Kosovo kao mjesto organiziranog kriminala i korupcije. Sva djela, prema ovoj web stranici desila su se uz saznanje visokih američkih zvaničnika.

Protagonist je premijer Hashim Thaçi, koji prema Global Postu neće moći dobiti vizu za ulazak u SAD.

“Ukoliko Thaçi želi ponovo posjetiti SAD neće moći dobiti vizu, osim diplomatske, koja mu daje imunitet", rekao je državni izvor Global Postu.

SAD ne dopušta stranim državljanina ulazak u zemlju, ukoliko imaju optužbe koje su u vezi sa pravima ljudi.

"Thaçi je rekao njemu bliskim osobama da strahuje da putuje van zemlje zbog bojazni da će biti uhapšen u nekoj stranoj zemlji", rekao je ovaj izvor.

Također Global Post u povelikom članku pod titulom "Mafija Kosova - ubistva i zastrašivanja", fokusira se na aktivnosti SHIK-a, podvlačeći da je ova organizacija uvijek dobijala snažnu potporu iz Washingtona.

"Odmah nakon rata 1999, zloglasna obavještajna agencija postala je vanzakonski entitet koja je na početku bila pod zapovjedništvom pobjedničkog UÇK gerilskog pokreta koji je imao potporu SAD-a. Vođena je bila od strane PDK rekli su američki i kosovski izvori. Lider partije je bio Hashim Thaçi, koji je nedavno osvojio drugi mandat na vlasti, i koji ima podršku s najvišeg nivoa u Washingtonu. Danas, SHIK nema kancelariju i zvanično ne postoji, prema čovjeku koji ga je vodio devet godina. Ali, izvori povezani sa SHIK-om kažu da je on i dalje aktivan kako bi održao status quo kroz zastrašivanja i ucjene", piše Global Post, a prenosi Indeksonline.

Sam vođa SHIK-a kaže da je imao potporu Sjedinjenih Država, što potvrđuje i bivši član SHIK, bivši sakupljač sredstava za rat, jedan međunarodni diplomata i jedan politički analitičar.

Globalni Post je intervjuisao Nazima Bllacu koji kaže da je ubijao za SHIK. Ovaj list je intervuisao  Adema Salihaja i Agima Veliu, koji su rekli da je SHIK izvršio atentat nad njima, kao i Drita Kllokoqi, čiji je muž ubijen od strane Nazima Bllace, kao i sam šef SHIK-a, Kadri Veseli. Ovaj posljednji je priznao pomoć SAD, i indirektno priznao da je imao učešća u svakoj manifestaciji organiziranoj od strane Ambasade Sjedinjenih Država u čast 4. jula - Dana Nezavisnosti Amerike.

Većina ljudi koji su govorili sa Global Postom o SHIK-u, njegovim aktivnostima i vezama sa SAD-om, govorili su pod uslovom anonimnosti, jer strahuju za svoje živote.

"Sponzorisan je od strane CIA", rekao je visoki zvaničnik SAD-a na Kosovu, koji vjeruje da se SHIK pretvorio u kriminalnu organizaciju.

"U početku je bilo 16 osoba koji su bili odabrani i obučeni kako bi radili dobre stvari... ali se pretvorila u organizaciju koja kontrolira kriminal i politiku Kosova", rekao je američki zvaničnik. Prema njegovim riječima, SHIK se i dalje podržava od strane SAD-a, i to sada više nego ikada.

Bivši član SHIK-a koji ne živi na Kosovu kaže da su njegovi članovi obučavani u SAD-u i Njemačkoj od strane američkih obavještajnih dužnosnika.

/ Telegraph /

Članak u cjelosti možete pročitati na:
Special Reports: Kosovo's mafia