Građani Kosova nemaju potrebe da budu zabrinuti jer su šanse za pristizanje radijacije u našoj zemlji  veoma male, poručio je direktor hidrometereološkog Instituta Kosova, Sulë Tahirsylaj, komentarišući rasprostiranje radioaktivnosti u nekim evropskim državama od posljedica oštećenja nuklearnih centrala u Japanu.

Prema njegovim riječima, oblak koji je stvoren isticanjem radioaktivnih čestica iz nuklerke Fukušima u Japanu, na sreću neće zahvatiti  Kosovo.

„Ukoliko dođe u pravcu naše zemlje u djelu stratosfere neće predstavljati problem, međutim u djelu stratosfere predstavljaće poseban problem. Na osnovu fotografija koje smo dobili preko satelita i na osnovu studije koja je do sada urađena, informiše se da će radioaktivni oblak stići do Francuske i da će imati male efekte, ali su šanse veoma male da stigne i do Kosova“, kazao je Tahirsylaj, prenosi RTV 21.

Međutim, on kaže da se situacija pažljivo prati i da Institut posjeduje modernu aparaturu za otkrivanje zagađenja sredine, a građani će na vrijeme biti informisani.

Tahirsylaj ponavlja da je Kosovo van opasnosti da je Srbija zahvaćena radioaktivnim česticama, ali da nisu opasne po život građana.