Predsjednik Srbije Boris Tadić  izjavio je u Briselu da svaki dogovor u vezi sa Kosovom mora da počiva na realnosti na terenu, a realnost je da Albanci nikad neće prihvatiti suverenitet Srbije, kao što ni Srbi sa sjevera Kosova  nikad neće prihvatiti suverenitet Kosova.

Zbog toga, prema njegovim riječima, svaki dogovor u vezi Kosova  mora da krene od realnosti na terenu.

Učestvujući na panelu Briselskog foruma ''Približavanje Balkana Evropskoj uniji'', Tadić je istakao da je zbog takve realnosti na Kosovu dijalog Priština- Beograd započeo tehničkim, praktičnim pitanjima koja bi trebalo da olakšaju svakodnevni život, da bi došli do rješavanja težih pitanja.

Na pitanje šta učiniti da bi se Srbi na Kosovu osjećali kao "kod kuće", Tadić je odgovorio:
 
"Ako pitate Srbe jesu li Kosovari, reći će vam: Nismo, mi smo Srbi“. Upitan "da li Beograd, kad razgovara sa Prištinom, vidi ispred sebe Kosovo ili SAD", predsjednik Srbije je rekao da vidi kosovske Albance, ali i uticaje.

"Moja namjera je da rješimo historijski konflikt. Srbija pokušava da kompromisom riješi historijski problem između Srba i Albanaca koji je star 100 godina, da se ne bi desilo da jedna strana dobije sve, a druga sve da izgubi", poručio je Tadić.