Suđenje pripadnicima paravojne formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i policije, optuženim za zločine u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine, nastavlja se u ponedjeljak pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Devetorici optuženih na teret se stavlja ubistvo najmanje 44 albanska civila u selu Ćuška, na teritoriji opštine Peć, 14. maja 1999. godine. Pored ubistava, oni se terete i za silovanja, pljačke i paljenje imovine civilnog stanovništva.

Optuženi su Toplica Miladinović, Srećko Popović, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Zvonimir Cvetković, Radoslav Brnović, Vidoje Korićanin, Veljko Korićanin i Abdulah Sokić.


Preživeli u selu Ćuška
 
Po optužnici napad na selo Ćuška organizovao je vođa "Šakala" pokojni Nebojša Minić. Minić je zbog ratnih zločina u Peći po međunarodnoj poternici uhapšen u Argentini 2005. godine, a u toku ekstradicionog postupka preminuo je od side.

Pod njegovom komandom, kako se navodi u optužnici, ubijen je i Hasan Çeku (otac Agima Çekua) i nekoliko članova njegove porodice. Pripadnici "Šakala" odvojili su vojno sposobne muškarce od žena, dece i staraca, podijelili ih u tri grupe - dvije u kojoj je bilo po 10 civila i jednu od njih 12 i grupno ih ubijali, pucajući istovremeno iz automatskih pušaka.

Iz sela u kom je živelo 2.000 stanovnika, uglavnom albanske nacionalnosti, proterano je u grupama više od 400 žena, djece i staraca.

Posmrtne ostatke su, kako se navodi u optužnici, skupili na gomilu, prekrili sunđerima i ćebetom i zapalili. Od civila su oduzeli ukupno 125.000 maraka, više automobila i dva kamiona, više od 10 vozila su uništili, zapalili više od 40 kuća.

Suđenje pred vijećem predsjedavajuće Snežane Nikolić Garotić nastavlja se 28. marta u 9.30 u Specijalnom sudu.