Predstavnici Prištine i Beograda danas će u Briselu početi drugu rundu dijaloga, u okviru koje će, između ostalog, biti razmotreno pitanje snabdijevanja Srba na Kosovu električnom energijom, kao i pitanje matičnih knjiga.

Vođa prištinske delegacije u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da će na novom sastanku u Briselu, u ponedjeljak, biti otvorena pitanja energetike i registarskih tablica i da se nada zatvaranju pitanja pokrenutih na prvom sastanku.
 
"Upravo ta pitanja će biti tema razgovora i mogu da vas uvjerim i obećam da ću konstruktivno da se angažujem na iznalaženju rješenja po tim pitanjima", kazala je Tahiri u intervjuu agenciji Tanjug, pred drugu rundu razgovora Prištine i Beograda 28. marta u Briselu.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je jedan od ciljeva u dijelu razgovora koji se tiču snabdijevanja strujom da se Elektroprivredi Srbije omogući da funkcioniše na teritoriji Kosova.
 
Time bi, kako je rekao, bilo normalizovano snabdijevanje električnom enegrijom srpskog stanovništva.
 
Stefanović je objasnio da je sada najveći problem u tome što Kosovo električnu energiju nabavlja mahom iz Albanije ili termoelektrane Obilić, osim sjevera Kosova koje se snabdijeva strujom posredstvom Elektroprivrede Srbije.
 
Kada je riječ o pitanju matičnih knjiga, Stefanović je istakao da Srbija ne može ustupiti originale matičnih knjiga koje su sa Kosova odnete nakon bombardovanja, jer bi to značilo odricanje od vlastitog suvereniteta, ali da je spremna da ustupi njihove kopije.
 
U okviru prve runde razgovora u Briselu, 7. i 8. marta, dvije delegacije su otvorile pitanja katastra, carinskih pečata, aviosaobraćaja, telekomunikacija i predsjedavanja regionalnom zonom slobodne trgovine CEFTA.