Šef Unmika izjavio je da će, poslije dogovora Beograda i Prištine oko tehničkih pitanja, problem priznanja nezavisnosti Kosova "biti sve manje problematično".

U intervjuu za beogradsku "Politiku", Lamberto Zannier je rekao da nije mislio na "priznavanje samo po sebi, nego na problem priznanja".

"Važno je da se tom problemu pristupi na takav način da ne utiče negativno na regionalnu i međunarodnu saradnju, kao i na odnose između Srbije i zemalja koje su priznale nezavisnost", kazao je Zannier.

On je ocjenio da je "pitanje sjevera Kosova veoma teško" jer "Priština smatra to internim pitanjem i nije spremna da ga kao takvo stavi na dnevni red dijaloga".

"To je još jedno pitanje u kome samo pragmatičan pristup može da uspje. Postoji mnogo otvorenih 'tehničkih pitanja' u vezi sa sjeverom.

Prvo treba početi s tim pitanjima i onda procjeniti koliko daleko napredak u ovom polju može doprineti u rješavanju većih i više političkih pitanja", rekao je Zannier.

On je kazao da "Unmik usko sarađuje sa EU u pripremi dijaloga Beograda i Prištine".

"Mi nismo uključeni u rasprave o formatu sastanaka, ali ostajemo spremni da učestvujemo, na osnovu postignutog dogovora dveju strana kao i posrednika. Sa svoje strane, UN su jasno stavile do znanja EU da je misija na raspolaganju da prisustvuje", rekao je Zannier.