Vođa delegacije Kosova u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da će na novom sastanku u Briselu, u ponedjeljak, biti otvorena pitanja energetike i registarskih tablica, te da se nada zatvaranju pitanja pokrenutih na prvom sastanku.

“Upravo ta pitanja će biti tema razgovora i mogu da vas uvjerim i obećam da ću konstruktivno da se angažujem na iznalaženju rješenja po tim pitanjima”, kazala je Tahiri, pred drugu rundu razgovora Beograda i Prištine 28. marta u Briselu.

Na sljedećoj rundi razgovora, po njenim očekivanjima, biće nastavljena debata i o pokrenutim pitanjima na prvom susretu.

“Na prvom sastanku je bilo samo pokušaja, ali nije bilo nikakvog dogovora. Nadam se da ćemo u drugoj rundi postići sporazum po tim pitanjima. Jedan od dogovora koji treba postići je i pitanje carinskih pečata, jer postoji velika asimetrija u trgovinskim odnosima. Mi smo dozvolili uvoz robe iz Srbije, a Srbija još uvijek ne dozvoljava izvoz sa Kosova čak i tranzit kosovske robe na druga odredišta”, rekla je Tahiri.

Osvrćući se na prvu rundu dijaloga ona je navela da je za Prištinu izuzetno značajno rješavanje odnosa u CEFTA sporazumu.

“Razgovarali smo ali nismo postigli dogovor, još uvijek nismo videli dovoljnu spremnost da se taj problem riješi, ali će možda na drugom sastanku biti novih ideja. Isto tako kada su u pitanju matične knjige. Mi stojimo na stavu da one treba da budu vraćene. Tražimo originalne matične knjige koje su uzete tokom rata sa Kosova. Srpska strana je ponudila da nam vrati samo kopije. Lično ne razumijem zašto bi nešto što je kao original uzeto sa Kosova, bilo vraćeno samo kao kopija. To nisam uspjela da razumijem”, rekla je Tahiri.

On je dodala da je ipak nekog napretka bilo po pitanju matičnih knjiga.

“Formirali smo mješovitu komisiju koju će predvoditi EULEX koja će potvrditi istovetnost originala i kopija. I vjerujem da bi u drugoj rundi razgovora sporazum po tom pitanju mogao da bude konkretizovan”, kazala je vođa kosovske delegacije.

Ona je negirala da će tokom razgovora da budu otvorena politička pitanja i na kraju status Kosova.

“Čula sam da gospodin Stefanović stalno govori o političkim temama. Uvjerevam vas da je ovo dijalog isključivo o tehničkim pitanjima. Status Kosova je završeno poglavlje. Kosovo je danas država koju je priznalo 75 zemalja… Izjave gospodina Stefanovića su više namenjene medijskom marketingu. Dijalog je o tehničkim pitanjima", rekla je Tahirijeva.

Edita Tahiri kaže da su u Prištini, zarad budućnosti spremni da se izdignu od prošlosti opterećene ratom i sukobima.

“Smatramo i voljeli bismo da zvanična Srbija razmotri političke mogućnosti i da počne da razmišlja o budućnosti. A, ukoliko bude počela tako da razmislja onda će neizostavno doći vrijeme kada će Srbija priznati nezavisnost Kosova”, rekla je ona.

Na pitanje da li će biti Srba u kosovskoj delegaciji, Tahiri je kazala da se dijalog ne dotiče manjinskih zajednica već “iznalaženja rješenja za praktična pitanja koja su optrerećivala odnos između dvije zemlje još od kraja rata”.

“U dijalogu ne razgovaramo o statusu manjinskih zajednica. To je politička tema. Taj status je rješen Ustavom Republike Kosovo, koji ima integrisan Ahtisarijev plan a on kao što vam je poznato nudi Srbima više prava nego bilo kojoj drugoj manjinskoj zajednici. Sada radimo na tome i da dio Srba koji žive na sjeveru Kosova slijede primjer iz drugih dijelova i postanu jednoga dana integralni dio kosovskih institucija i kosovske stvarnosti’, podvukla je Tahiri.