Ministar spoljnih poslova Austrije Michael Spindelegger boravi na Kosovu gdje je razgovarao sa predstavnicima vlasti.

Tokom posjete Spindelegger je razgovarao sa predsjednikom Kosova Behgjetom Pacollijem, premijerom Hashimom Thaçijem i svojim domaćinom, ministrom spoljnih poslova Enverom Hoxhajem.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, teme razgovora bile su podrška Austrije procesu evropskih integracija Kosova i bilateralna saradnja, posebno u oblasti privrede, trgovine, poljoprivrede, obrazovanja i kulture.

Premijer Kosova, Hashim Thaçi, prvi je primio ministra inostranih poslova Austrije, Michaela Spindeleggera, koji je stigao u zvaničnu posjetu Kosovu.

Iz Vlade je saopšteno da je premijer Thaçi rekao da je posjeta austrijskog ministra u relativno kratkom roku jasan pokazatelj posvećenosti i unaprijeđenje saradnje između Kosova i Austrije.

"Ovo je nastavak podrške političkim procesima, a posebno u cilju priblizavanja Kosova Evropskoj uniji ", rekao je Thaçi nakon sastanka sa austrijskim ministrom i dodao da je Kosovu veoma važna podrška vlade Austrije pred proces liberalizacije viznog rezima i ubrzavanje procesa evrointegracije.

Ministar inostranih poslova Austrije, Spindelegger podržao je dijalog Prištine i Beograda i obećao podršku Kosovu u integracionim procesima EU.

"Ja sam obavjestio ministra Spindelegger o problemima sa kojima se suočavamo ali sam ga informisao i o mojoj posjeti Albaniji i Makedoniji", rekao je novinarima nakon sastanka sa autrijskim ministrom predsednik Kosova Behjget Pacolli, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Pacolli je od austrijskog ministra zatražio pomoć ka evrospkim integracijama i na polju ekonomije.

„Razgovarali smo i o reformi u pravosuđu, pravdi na Kosovu. Potpisali smo nekoliko sporazuma sa Austrijom i zatražili da se ovi sporazumi sprovode od tačke do tačke", rekao je Pacolli.