Druga runda pregovora Prištine i Beograda biće nastavljena 28. marta u Briselu. Na dnevnom redu matične knjige, struja i carina.

Vođa kosovske delegacije Edita Tahiri izjavila je da će na drugom sastanku predložiti razgovor o rješavanju pitanja telekomunikacija i struje.

Ona je za izjavila da očekuje nastavak razgovora i o pitanjima koja su pokrenuta na prvom susretu kako bi se došlo do nekakvog rješenja.

“Jedan od dogovora koji treba postići je i o pitanju carinskih pečata, jer postoji velika asimetrija u trgovinskim odnosima. Mi smi dozvolili uvoz robe iz Srbije, a Srbija još uvijek ne dozvoljava izvoz sa Kosova čak i tranzit kosovske robe na druga odredišta. Dakle, mislim da je izuzetno značajno da Srbija prizna pečat Republike Kosova. Isto tako kada su u pitanju matične knjige. Mi stojimo na stavu da one treba da budu vraćene. Tražimo originalne matične knjige koje su uzete tokom rata sa Kosova, a srpska strana je ponudila da nam vrati samo kopije. Bilo je nekog napretka. Formirali smo mješovitu komisiju koju će predvoditi EULEX, a koja će potvrditi istovetnost originala i kopija. I vjerujem da bi u drugoj rundi razgovora sporazum po tom pitanju mogao da bude konkretizovan”, kaže Edita Tahiri.

Neka od pitanja o kojima će biti reči tokom pregovora su matične knjige, carinski pečati i snabdijevanje Kosova strujom, kaže šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović.

Na dnevnom redu drugog susreta u Briselu biće i pitanje nesmetanog snabdijevanja strujom Kosova, naročito enklava u kojima žive Srbi, kaže Stefanović.

Snabdijevanje električnom energijom biće jedno od pitanja za koje se u beogradskom timu za pregovore sa Prištinom nadaju da će rješiti uskoro.

Tvrde i da na rješenje ne treba gledati kao na mogućnost da će njime struju dobiti i Albanci na Kosovu, već da će time biti rješen višegodišnji problem kosovskih Srba.

"Ne treba gledati rješenje ovog problema kroz omogućavanje Hashimu Thaçiju da on dobije struju u svoj stan, kao što sam video komentare. To su gluposti. Radi se da mi omogućimo našoj kompaniji EPS-u da postoji na teritoriji Kosova, da može da upravlja potencijalima i infrastrukturom. Otvaranje pitanja električne energije podrazumijeva i pitanje rješavanja vlasnika, koje će biti teško rješavano ali mi se ne bojimo", kaže Stefanović.

Struja neće biti jedina tema na stolu u Briselu, biće riječi i o matičnim knjigama građana, ali i o carinskom pečatu, koji je već odavno predmet spora. I sada se rješenje ne nazire.

"Za Prištinu u ovom trenutku nijedan prijedlog nije prihvatljiv koji na jasan način ne stavlja na videlo da su oni država. To je jasno da za nas nije prihvatljivo, i to dokazuje da ovi pregovori nisu samo tehničke prirode, kao i što dokazuju da je upravo Prištinska strana koja insistira na statusnim pitanjima. To treba staviti po strani. Mi smo dali neka konkretna rješenja i za izgled carinskog pečata, koji ne bi prejudicirao pogled na status dvije strane, a koji bi omogućio jedno normalno komuniciranje, postoje takva rješenja", kaže Stefenović.

Na tvrdnje prištinskih medija da do juna dvije strane treba da zaključe makar jednu temu, Stefanović tvrdi da je to isuviše lak posao.

"Nema mogućnosti da se potpisuju bilo kakvi sporazumi sa Kosovom koji imaju elemente državnosti, s obzirom da bi mi na taj način priznali da je Kosovo nezavisna država a mi to ne želimo. Sve stvari će se regulisati kroz odgovarajuće odluke dvije vlade i kroz promjenu propisa koji su nižeg pravnog značaja. Trudićemo se da sva pitanje rješimo u što kraćem roku, nismo opterećeni nekim rokovima, nije nam jun ni decembar nikakva granica", kaže Stefanović.

Prvi sastanak delegacija Kosova i Srbije je održan u Briselu 8. i 9. marta, dok je sljedeći najavljen za 24. i 25. mart. Ubrzo nakon toga, tačnije 27. i 28. marta u Prištinu odlazi visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

S druge strane, evropski komesar za proširenje Stefan Fule izjavio je da je veoma zadovoljan otpočinjanjem dijaloga između Prištine i Beograda.

U saopštenju koje je dao poslije susreta sa kosovskom ministarkom za evropske integracije Vlorom Çitaku, Fule je naveo da je Evropska komisija veoma angažovana u dijalogu, koji ima za cilj da približi i Kosovo i Srbiju Evropskoj uniji.

Fule je u saopštenju naveo da će EK nastaviti aktivno da radi na incijativama istaknutim u dokumentu o Kosovu iz 2009. godine u cilju postizanja njegovog napretka ka EU.