Predsjednik Kosova Behgjet Pacolli izjavio je da će pitanje opština Bujanovac, Medveđa i Preševo na jugu Srbije biti tema dijaloga Prištine i Beograda, ako beogradska delegacija pokrene pitanje kosovskih Srba.

"Ja sam ubjeđen da će se i predstavnici Preševske doline uključiti u dijalog između Kosova i Srbije. To je nešto što se ne može izbjeći, onoga trenutka kada se u dijalog uključi pitanje kosovskih Srba", rekao je Pacolli, dodajući da on lično sumnja u to.

On je dodao da srpskoj zajednici nije obećano ništa. "Ali, u slučaju koncesije za srpsku stranu na Kosovu, onda ćemo i mi apsolutno tražiti reciprocitet i za Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe”, izjavio je Pacolli u intervjuu agenciji "Presheva jonë" iz Preševa.

Pacolli je kazao da će se Priština u dijalogu sa Beogradom pridržavati "crvenih linija".
Pacolli je objasnio da to znači da će se u buduće, tokom dijaloga sa Srbijom razgovarati samo o tehničkim pitanjima, a "nikako o drugim političkim stvarima kao što su granice, ili neka druga unutrašnja pitanja, kao što je pitanje Mitrovice".
 
"Naša delegacija, na čijem je čelu Edita Tahiri, razgovaraće sa Srbijom samo kao sa delegacijom druge države. To su razgovori delegacija dveju susjednih zemalja, koje ulažu napore u rješavanju problema za dobrobit svojih građana”, rekao je Pacolli, ističući da "garantuje da će dijalog biti završen kao što je i započeo, kao dijalog dvije države, bez uključivanja manjinskih zajednica".