Predsjednik Kosova Behgjet Pacolli, koji je juče u Skoplju dočekan uz najviše počasti, razgovarao je sa makedonskim šefom države Đorđem Ivanovim koji je ocjenio da će institucionalna saradnja doprineti približavanju Makedonije i Kosova i ostvarenju strateškog cilja da region živi kao jedan otvoren prostor.

“Smatramo da će institucionalna saradnja doprineti približavanju Makedonije i Kosova i ostvarenju strateškog cilja da region živi kao jedan otvoren prostor. Građani to priželjkuju, a mi im kao političari to moramo omogučiti", izjavio je Ivanov na konferenciji za novinare poslije susreta.

Pacolli je rekao da treba granice učiniti otvorenim za sve ljude sa dobrim namjerama, a zatvoriti ih za kriminalce.

On je izrazio nadu da će se susretima lidera Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore uskoro pridružiti i Srbija i Grčka, ocjenivši da su takvi susreti u korist građana.

Teme razgovora Ivanova i Pacolija, kako je saopšteno, između ostalog, bile su "zajednička evropska  perspektiva, dobrosusjedski odnosi, ekonomska saradnja, prelazak granice samo uz ličnu kartu".

Makedonija i  Kosovo juče su potpisali 11 sporazuma iz oblasti poljoprivrede, a o ekonomskim temama danas će razgovarati biznismeni iz Makedonije i Kosova.