Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piether Feith izjavio da je decentralizacija i dalje prioritet za kosovsku vladu.

On je rekao da oko decentralizacije još ima posla i da treba obezbjediti potpuni prenos ovlašćenja sa centralnog na lokalni nivo.

"Ako želite da ubjede ljude na sjeveru da je decentralizacija atraktivan prijedlog, onda je najbolji način da pokažete dostignuća uspješne decentralizacije južno od Ibra", rekao je Feith u srijedu uveče nakon sastanka međuministarske grupe za decentralizaciju.

On je rekao da oko decentralizacije još ima posla i da treba obezbjediti potpuni prenos ovlašćenja sa centralnog na lokalni nivo, obezbjediti dovoljna sredstva na raspolaganju za nove opštine i informisati građane na sjeveru o značaju i koristi od decentralizacije.

Zamjenik premijera i ministar lokalne samouprave Slobodan Petrović je, predstavljajući akcioni plan za sprovođenje decentralizacije, rekao da sadrži šest ciljeva.

Oni se, rekao je Petrović, odnose na osnivanje novih opština, prenos nadležnosti i resursa, jačanje kapaciteta opština u saradnji sa donatorima, kontakte sa javnošću radi upoznavanja sa korišću od decentralizacije i sprovodjenje reforme lokalne samouprave na sjeveru Kosova.