“Sloboda za Acu, u zatvoru je za delo koje nije počinio”, stoji na posteru na sjeveru Mitrovice. Ovaj natpis slobodno može zančiti i za Hasana ili Hysena ili bilo kog stanovnika u podjeljenom gradu. U Mitrovici ljudi se nalaze u pritvorima godinama, bez ikakvog suđenja.

“Ima i gore”, potvrdila je za list "Zëri” njemačka sutkinja EULEX-a na sjeveru, Christine Lindemann Poetel.

“Kada se govori o ozbiljnim kriminalnim radnjama, imali smo slučajeva kada jedna osoba, bez ikakvog sudskog procesa je zadržana u pritvoru tri godine, a kada se suđenje održalo proglašena je nevinom", izjavila je sutkinja Poetel.

Zadržavanje u pritvoru više od godinu dana, prema zakonu Kosova, nije dozvoljeno. Ali, Mitrovica je izuzeta iz zakona Kosova, svugdje a ne samo u ovom slučaju.

Jedan od poznatih advokata na Kosovu, Tahir Rrecaj, procjenjuje da "u našoj zemlji, prema Zakonu o krivičnom postupku, nijedna osoba ne može biti pritvorena više od 12 mjeseci do potvrde optužnice, inače je to kršenje zakona."

Uvijek, prema riječima Rrecaja, ukoliko se osobi odredi optužnica, onda se pritvor može produžiti, ali ne godinama kakos e desilo u Okružnom sudu u sjevernoj Mitrovici.
"Ono što se dogodilo tamo je također kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima," procjenjuje dalje advokat, Tahir Rrecaj.

Situacija u ovom dijelu zemlje gotovo u cijelosti potvrđuje da je ovaj dio teritorija Kosova zaslužuje epitet "Divlji zapad". Ali ovdje je "Divlji sjever".

Uz ove ocjene slaže se i sutkinja EULEX-a, Christine Poetel, normalno kada je riječ o vladavini prava.