Zbog hapšenja pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK), koje je izvela EULEX policija, danas će u svim većim gradovima na Kosovu, u organizaciji Udruženja veterana UÇK, biti održani protesti.

Besim Hoti, portparol Policije Kosovae rekao je u izjavi za medije da je održavanje protesta prijavljeno policiji i da je ona potpuno spremna da očuva red i mir.

„Ne očekujemo da će danas doći do bilo kakvih problema jer smo razgovarali sa organizatorima protesta. Policija je razradila sve moguće planove za obezbjeđivanje mirnih demonstracija“, rekao je Hoti.

On je naveo da će se vrijeme početka održavanja protesta razlikovati od mjesta do mjesta, a da je povod za proteste hapšenje pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova koje je EULEX izvršio prošle nedjelje.

Portparol EULEX-a Irina Gudeljević rekla je za medije da ta organizacija podržava pravo građana da protestuju, ali samo ako su okupljanja mirna i u skladu sa zakonom. Ona je istakla da su nedavna hapšenja, koja je EULEX sproveo, usmjerena prema pojedincima, a ne prema organizaciji.

„EULEX-ovi tužioci su nezavisni i kada su suočeni sa ozbiljnim navodima, u ovom slučaju sa ratnim zločinima, oni su dužni da pokrenu istragu. Naši tužioci zasnivaju svoje istrage na dokazima, a sud donosi odluke da li je neko kriv ili ne“, kazala je Gudeljević.

Gudeljević je istakla da je EULEX-ov pretpretresni sudija za petoro osumnjičenih, među kojima je i komandir Policije Kosova u Prizrenu, odredio pritvor od 30 dana, da je dvoje u kućnom pritvoru, a da je jedan osumničeni dužan da se javlja policiji tri puta nedjeljno.

U akciji hapšenja 16. i 17. marta, EULEX policajci su  pritvorili devet pripadnika UÇK zbog povezanosti sa ratnim zločinima počinjenim tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Među uhapšenima je bio i Fatmir Limaj, potpredsjednik PDK i ministar saobraćaja u Vladi Kosova, kao i bivši haški optuženik i komandant Oslobodilačke vojske Kosova, koji je pušten da se brani sa slobode.